www.ronnyfriman.com

                         

 Freddy Mercury - Queen

 


  

Freddie Mercury, född Farrokh Bulsara, föddes den 5 september 1946 i Zanzibars stenstad, i den brittiska kolonin Zanzibar (idag en del av Tanzania). Mercurys föräldrar hette Bomi och Jer Bulsara och var parser (Indiska zoroastrier av persisk bakgrund) härstammande från Indien men bosatta på Zanzibar. 1952 föddes hans syster Kashmira, som numera heter Kashmira Cooke. Vid tio års ålder skickades Mercury till St Peter’s School, en internatskola i Panchgani, som ligger utanför Bombay i Indien. Hans klasskamrater började kalla honom Freddie, ett namn som han därefter började använda sig av själv. Det var på internatskolan som han började ta pianolektioner och där blev Mercury även medlem i sitt första band, The Hectics. Efter Zanzibars självständighet 1963 flyttade familjen till England och även Mercury flyttade dit från Indien.

  

Mercury lämnade Isleworth School 1964 med tre ”O-levels” och en ”A-level” i konst. Han kom till Ealing College of Art för att studera "biografisk illustration". Han lämnade Ealing College 1969 med ett diplom i ”biografisk konst och design”. Dessa färdigheter skulle han sedan använda för att designa bandets logotyp. Mercury kom till sitt första seriösa band, Ibex, 1969. Han sökte efter ett nytt band 1970 och fann några gamla studiekamrater, gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor, vilka hade bildat en grupp tillsammans med Tim Staffel (sångare), som dock hade lämnat bandet. Freddie Mercury antog rollen som sångare i gruppen och när basisten John Deacon lite senare anslöt sig till bandet ansåg de sig som ett fulländat band och kallade sig själva, efter en viss övertalning av Mercury, för Queen. Queen kom att bli ett av världens mest kända rockband. Dock hoppade basisten, John Deacon, av 1997 efter inspelningen av ”No-One But You (Only the Good Die Young)”. Ett hårt slag för gruppen var när Mercury dog av lunginflammation i samband med en aidsinfektion (han hade varit hivpositiv sedan våren 1987). Dessförinnan hade gruppen bland annat genomfört ett bejublat framträdande på Live Aid-galan 1985 med bland annat låtarna ”Bohemian Rhapsody” och ”Radio Ga Ga”. Trots sin sjukdom gjorde han musik och spelade in musikvideor in i det sista. Vid inspelningen av Queens sista video, ”These Are the Days of Our Lives” (1991), var han svårt sjuk och halvblind och förmådde endast spela in sekundkorta sekvenser i taget. Mercury tyckte att de övriga medlemmarna i bandet skulle fortsätta spela även efter hans död.

  

 

Trots att Mercury under en period bodde tillsammans med en kvinna (Mary Austin) så var det för Mercurys närmaste krets en självklarhet att han var homosexuell. Enligt fotografen Neal Preston som arbetade med Queen i åratal: "Så vitt det gällde mig, Roger [Taylor] och resten av grabbarna i besättningen så betydde det mer brudar för oss!"

  

Mercury spelade piano och gitarr, men han var mycket blyg om det. I låtar så som ”You're My Best friend” hörs en keyboard i bakgrundspåret. Detta var spelat av John Deacon eftersom Mercury tyckte keyboarden var ett sånt ovärdigt instrument jämfört med pianot. I slutet av Mercurys karriär anlitade han pianister för att ackompanjera när han sjöng.

  

Enligt hans partner, Jim Hutton, blev Mercury aids-diagnostiserad kort efter påsken 1987. Vid den tidpunkten påstod Mercury i en intervju att han hade blivit negativt testad för viruset. Trots Mercurys förnekelser tilltog rykten de kommande åren om att Mercury var sjuk, i den brittiska pressen. Ryktena tog fart av flera olika anledningar: Mercurys utmärglade utseende, att Queen inte längre turnerade samt rapporter från forna älskare till olika tabloider. Vid slutet av sitt liv blev han förföljd av fotografer och tidningen The Sun skrev flera artiklar om att han var allvarligt sjuk.

Den 22 november 1991 träffade Mercury Queens manager, Jim Beach, i sitt hem för att diskutera ett uttalande. Nästa dag, den 23 november, gick Mercury ut med följande meddelande till pressen:

  

            Freddie Mercury med Montserrat Caballe

"Efter det enorma spekulerandet i pressen de senaste två veckorna, bekräftar jag med dessa ord att jag blivit positivt testad för HIV och har aids. Jag kände att det var bäst att hålla denna information privat, till idag, för att skydda privatlivet av människorna omkring mig. Nu är dock stunden kommen för mina vänner och fans runtom i världen att få veta sanningen och jag hoppas att alla vill förena sig med mig, mina läkare och alla runt om i världen som kämpar mot denna fruktansvärda sjukdom. Mitt privatliv har alltid varit viktigt för mig och jag är känd för att sällan ge intervjuer. Var vänliga och respektera att detta kommer att fortsätta".

Montserrat och Freddie

Lite över 24 timmar efter att detta uttalande offentliggjorts dog Mercury den 24 november 1991, 45 år gammal. Den officiella dödsorsaken var bronkial lunginflammation från aids. Trots att han inte hade besökt några religiösa mässor på flera år så leddes hans begravning av en Zoroastrisk präst. Elton John, David Bowie och de kvarvarande medlemmarna av Queen var närvarade på begravningen. Han blev kremerad på Kensal Green Cemetary i London.

  

I sitt testamente lämnade Mercury majoriteten av sina tillgångar, inklusive sitt hem och inspelningsrättigheter, till Mary Austin, och resten till sina föräldrar och syster. Dessutom gav han 500.000 pund till sin kock Joe Fannelli, 500.000 pund till sin personliga assistent Peter Freestone, 100.000 pund till sin chaufför Terry Giddings och 500.000 pund till Jim Hutton. Mary Austin bor fortfarande i Mercurys hem, Garden Lodge, Kensington, med sin familj.

  

Freddie Mercury blev i mars 2011 framröstad som den största rockstjärnan någonsin i en omröstning som genomfördes av den svenska radiostationen Rockklassiker där lyssnarna under en fyra veckors period fick rösta fram den de tycker är/var den största enskilda rockstjärnan.

"Källa Wikipedia"

  

Freddie Mercury var en av min stora favoriter inom musiken. Det var när jag kom upp i tonåren som jag upptäckte Queen och Freddy Mercury. Queen hade då släppt ett antal vinylskivor och den första skivan jag köpte var "A night at the opera". Något år senare köpte jag även "A day at the races". Dessa 2 vinylskivor spelades flitigt hemma på min enkla skivspelare. Vinylskivorna finns kvar någonstans, nerpackade i någon låda. Personligen tycker jag att efter dessa 2 skivsläpp så hamnade Queen i en period där jag inte riktigt tyckte om deras musik. Det var sen först i mitten på 80-talet som deras musik, åter igen, blev riktigt, riktigt bra. Albumet "The works" lyfte Freddy Mercury och Queens musik spikrakt upp till himmelen. Varje skivsläpp efter "The works" blev bara bättre och bättre. Deras framträdande "Live at Wembley ´86" är Freddy Mercury och Queens absolut mäktigaste show. Freddys förmåga att få igång publiken är enorm. Tyvärr fick jag aldrig nöjet att gå på någon konsert med Freddy och Queen, jag får nöja mig med att, om och om igen, titta på "Live at Wembley ´86" på DVD. I still love you Freddy!

 

Ronny Friman

 

     

 

These Are the Days of Our Lives

Sometimes I get the feelin'
I was back in the old days - long ago
When we were kids when we were young
Things seemed so perfect - you know
The days were endless we were crazy we were young
The sun was always shinin' - we just lived for fun
Sometimes it seems like lately - I just don't know
The rest of my life's been just a show

Those were the days of our lives
The bad things in life were so few
Those days are all gone now but one thing is true
When I look and I find I still love you

You can't turn back the clock you can't turn back the tide
Ain't that a shame
I'd like to go back one time on a roller coaster ride
When life was just a game
No use in sitting and thinkin' on what you did
When you can lay back and enjoy it through your kids
Sometimes it seems like lately - I just don't know
Better sit back and go with the flow

Cos these are the days of our lives
They've flown in the swiftness of time
These days are all gone now but some things remain
When I look and I find no change

Those were the days of our lives - yeah
The bad things in life were so few
Those days are all gone now but one thing's still true
When I look and I find
I still love you

I still love you


                             

www.ronnyfriman.com © 2007

Första SidanBilder Freddy Mercury - Queen FAQ´s Gästbok Koncentrationsläger

Kontakta Mig Lastbilar & BilarLite Om Sex Länkar, Smått & Gott Mitt StjärnteckenMotorcyklar

Poesi Polis Polis Pot...Skoj  • Skrivbordsbilder Sveriges Nollvision Till Minne Av...

Till Salu  • Upptäck VärldenVad Hände 1962 ?  •  Världens Giftigaste.. .Världens Underverk

footer image footer image