www.ronnyfriman.com

                         

          Vad Hände 1962 ?     click for english


Jag Är Född I Tigerns År

05-02-1962 till 31-12-1962


 1962 

 Året då prostitution avkriminaliseras i Sverige.

(Läs mer om just prostitution längst ner på sidan).

 


 JANUARI: 

The Beatles gör en provskiva som döms ut helt av skivbolaget som anser bandet har fel "sound". 

 Bilden är från 1963 

Mer fakta om The Beatles:

 John Lennon 1940 - 1980 

 John övertalade sin moster Mimi att köpa en gitarr åt honom. Javisst sa Mimi, men du kommer aldrig att kunna försörja dig på att spela gitarr. Hur fel hade hon inte. John startade sin första grupp våren 1956 The Quarrymen och sen rullade det bara på för John Lennon och hans Quarrymen. Det blev spelningar på ungdomsklubbar, skolfester och födelsedagsbjudningar. Ivan Vaughan som spelade i Quarrymen presenterade en dag för John efter en fest, en kompis till honom som hette Paul McCartney som var duktig på att spela gitarr. Men det som imponerade mest på John var att Paul kunde stämma en gitarr, för det var en konst som ingen kunde i The Quarrymen. Så därför fick Paul komma med i The Quarrymen. 1957 presenterade Paul, George Harrison för John och George kom med och senare kom också Ringo Starr med i bandet - The Beatles var ett faktum. John och Paul kom att skriva de största hitsen och Lennon - McCartney blev ett begrepp i den musikaliska världen och gick till historien. 1970 gav John Lennon ut sin bästa sång som soloartist - Imagine - en sång om fred och kärlek. 1980 blev John nerskjuten i New York av Mark Chapman och dog av sina skador. En hel värld sörjde John Lennon, en frontfigur för fred och kärlek - War Is Over If You Want It och Give Peace A Chance gäller än idag som fredssånger.

 Paul McCartney 1942 - 

 Paul McCartney var uppvuxen med musik i hemmet eftersom hans pappa hade ett jazzband. Han övertalade sin pappa att köpa en gitarr och han fick då en begagnad gitarr som kostade 15£. Paul lyssnade på skivor och på radio så ofta han kunde och hans favoriter var Elvis, Little Richard och amerikansk rock & roll. Han träffade John Lennon 1957 som blev mycket imponerad av att han kunde stämma en gitarr, så han kom med i Johns Band The Quarrymen. Paul kom senare att spela basgitarr och gjorde Hohner fiolbas berömd. Han skrev också de flesta sångerna tillsammans med John Lennon och Lennon - McCartney blev ett begrepp i den musikaliska världen. Inget kompositörsamarbete har varit så framgångsrikt som just Lennon - McCartney, och The Beatles blev kända världen över på just deras sånger, som var en ny frisk fläkt på skivtallriken. Paul blev också känd som The Babyface - Beatle. Mot slutet av The Beatles splittring var det Paul som försökte att hålla ihop The Beatles, men 1970 var det slut på en fantastisk saga: The Beatles var slut som grupp. För alla Beatlesälskare var detta en tragisk händelse som ingen kunde fatta. Men alla fans världen över fick sin musik ändå - för nu började deras solokarriärer. Framför allt Paul har producerat album efter album med skön musik, och håller fortfarande på.

 George Harrison 1943 - 2001 

 George Harrison fick hjälp av sin mamma att spela gitarr och lärde sig mycket av henne som själv tyckte om musik. Han hade ofta sällskap av Paul McCartney på bussen från och till skolan. Han gick ett par klasser under Paul och på hösten 1957 fick han följa med och höra när The Quarrymen övade. Han spelade Raunchy för John och han spelade bättre och fortare än någon i Quarrymen. Men John tyckte att George var en barnunge och tog han inte på allvar. Men när någon utav gitarristerna i gruppen blev sjuk fick George hoppa in som reserv och spela, och till slut kom han med i The Quarrymen. De fick lov att träna hemma hos George och hans föräldrar brydde sig inte om att hela huset skakade när de spelade. Så fort John och George hade fått ihop pengar köpte de varsin elgitarr. George var den tystlåtne av Beatlarna och hade inte så mycket att säga till om för det var mest John och Paul som styrde och ställde i The Beatles. Det var ju de som skrev de flesta av gruppens sånger. George skrev också egna sånger men hade ofta svårt att få med så många sånger på albumen The Beatles släppte. Han gick och lärde sig spela sitar av Ravi Shankar och på Beatles album Rubber Soul hör man George spela sitar på Norwegian Wood, vilken blev en populär sång. När Beatles splittrades 1970 började George sin solobana och han startade Dark Horse Records, ett eget skivbolag där han gav ut många oförglömliga sånger. George gick bort 2001, efter en lång tids kamp mot cancer.

 Ringo Starr 1940 - 

 Ringo Starr spelade trummor i olika lokala band runt omkring Liverpool och gjorde sig känd som en duktig trummis, som kunde hoppa in när som helst när det behövdes. Ringo var den siste medlemen som kom med i The Beatles och detta var precis när The Beatles skulle spela in Love Me Do 1962. När Ringo kom med var The Beatles fullbordade som grupp och det var nu allting rullade på för The Beatles. Ringo hade ett sorgset uttryck men han var den som var roligast och spexade, ofta då med John Lennon som också var duktig på att spexa. Ringo skrev inte eller sjöng på så många sånger, det skötte John och Paul. Ringo gjorde det han var bäst på, att spela trummor. Han sjöng sången Yellow Submarine från albumet Revolver, som blev väldigt populär. Den blev senare också ledmotivet i den tecknade långfilmen med samma namn: Yellow Submarine, med John, Paul, George och Ringo som huvudfigurer. När The Beatles splittrades spelade Ringo in skivor och medverkade i en rad filmer. Han hade också sitt All Star Band med en rad av olika kända musiker som han turnerade runt med och gjorde succé.

 


 FEBRUARI: 

Förste amerikan i rymden blir överstelöjtnanten John Herschel Glenn Jr., född 18 juli 1921- i Cambridge, Ohio i USA.

Mer fakta om händelsen:

 Nu kom till slut tillfället att skjuta upp en människa i omloppsbana. Det blev överstelöjnant John Glenn, och hans tre varv runt jorden den 20 februari 1962 innebar en viktig etapp för den Amerikanska rymdfarten. Efter att ha väntat på startplattan i 3 timmar och 44 minuter i Friendship 7-kabinen på grund av en serie "tekniska svårigheter" startade Glenn 09:47 EST. Atlas-D-farkosten steg som beräknat över atlanten och kl 10:00 kom bekräftelsen på att kabinen hade gått in i omloppsbana. Allting gick väl det första varvet, Friendship 7 slutförde sitt första varv kl 11:21 med en medelhastighet av 28 100 km/tim. Kl 11:28 medelande Glenn att han hade svårigheter med den automatiska attitydregleringssystemet. kapseln girade långsamt till höger med ungefär en grad per sekund. Ännu hade det stora problemen inte dykt upp när, Glenn befann sig på det tredje varvet uppfånagde markstationen i Muchea (Australien) en telemetrisignal som visade att kabinens värmesköld möjligen kunde ha lossnat på grund av en felaktig strömbrytare. Anledningen till att man avände en löstagbar värmesköld berodde på att under dom sista faserna i landningen, just innan kapseln hängade i sin fallskärm slår ned i havet. Då sänktes värmeskölden 12 dm och drog med sig en perforerad krage glasfiberarmerat gummi. Detta bildade en luftkudde som mildrade nedslaget. Om skölden lossnade fanns det inget som kunde hindra kapseln från att brinna upp vid nerfarten. Glenn beskrev senare att den här skräckinjagande situationen vid nerfarten var nervpåfrestande. När nerfarten började hörde han en duns, efterhand som upphettningen tilltog började ett orangefärgat sken synas utanför kabin fönstret. Det blev snart klart för Glenn att något höll på att gå sönder. Glödande skrot stycken på upp till 20 centimeter strömmande förbi fönstret. Det som hade gått sönder var bromsraketen, landningen gick bra trots missödet.

 


 MARS: 

Sverige vinner VM i ishockey i Colorado. 

VM i ishockey 1962 spelades i orterna Colorado Springs och Denver i delstaten Colorado i USA i mars 1962. Sverige vann turneringen före Kanada och USA. DDR skulle varit men fick inte inresetillstånd i USA, och då valde Sovjetunionen och Tjeckoslovakien att också stanna hemma. 
Tre Kronor avgör mot Kanada i hockey-VM och Lennart Hyland refererar och yttrar de klassiska orden; "Pucken gliiider in i mååål!"

1. Sverige 
2. Kanada 
3. USA 
4. Finland 
5. Norge 
6. Västtyskland 
7. Schweiz 
8. Storbritannien

 


 APRIL: 

 1 april  - Ett klassiskt aprilskämt genomförs i svensk TV, då folk uppmanas hänga nylonstrumpor framför TV-rutan, för att få färg-TV. 

 

 

Stockholms nya internationella flygplats, Arlanda, invigs. 

Arlanda - så började det

Det var en solig, kall och blåsig dag när kung Gustaf VI Adolf invigde Arlanda flygplats den 
1 april 1962. Över 12 000 människor var med för att fira den nya internationella storflygplatsen. Men det var många dagar av planering och arbete som föregick invigningsdagen. I början av 1960 öppnades Arlanda för allmän trafik. Drygt två år senare flyttades den internationella trafiken från Bromma till Arlanda och i april 1962 skedde den officiella invigningen av Arlanda.

 

 

 27 april  - AB Svenska Ords första revy, Gröna Hund, har premiär på Gröna Lund. Där gör figuren Valfrid Lindeman sitt första framträdande.

Det är premiär på AB Svenska Ords första revy "Gröna Hund". Hans Alfredson och Tage Danielsson har tillsammans med Lasse O'Månsson skrivit manus. 

Gröna Hund blev Hasse och Tages Genombrott på Revyscenen. Vilket sedan följdes av ett flertal revyer. Att det blev en revy var inget självklart. 1962 när det begav sig var TV inte speciellt utvecklat och sändes endast i svartvitt. Detta var en tid långt från dagens satellitfyllda TV-apparater. Vad gör då två människor med rätt så begränsade plånböcker? Jo, dom satsar allt vad dom äger och har för att få sätta upp en revy på en scen.
I samma veva satt en nytillsatt VD för Gröna Lund vid namn John Lindgren Sr och funderade på vad han skulle ha sin scen till. Fram till hans tillsättning hade det mest varit lättklädda revyer på "Grönans" scen. Men han hade en ambition att göra Gröna Lund till en stor attraktion även som scenbegivelse. John hade ryktesvägen fått veta att Hasse och Tage slutat sina anställningar på Sveriges Radio och startat egen verksamhet, men att dom saknade någonstans att vara. John Sr gjorde slag i saken och bjöd upp de båda parhästarna till "Grönans" kontor. Väl på plats räckte John ut sin hand och erbjöd dom att sätta upp sin föreställning, men betonade ett krav om sexiga inslag i revyn. Man skakade hand och blev överens.
Repetitionerna började och som tur var så var Mille Schmidt med i uppsättningen, för i hans telefonbok fanns en uppsjö av kontakter; snickare, ljustekniker, biljettkassörskor och många andra människor. Problemet blev löftet om sexiga inslag! Men det fixade man genom att ha med den vampiga Lissi Alandh. Som komplement deltog den vackra Monica Zetterlund. 

Det var i denna revy som rollfiguren Lindeman föddes. Och det var också med denna revy som Tage Danielsson blev Du med svenska folket.
Där Hasse och Tage satte upp sin första Revy ligger numera Gröna Lunds spökhus.

 


 JUNI: 

 1 Juni:   Krigsförbrytaren och judeutrotaren Adolf Eichmann avrättas i Jerusalem. 

       

Mer fakta om Adolf Eichmann:

Titel: SS-Obersturmbannführer (överstelöjtnant i armén) 
Levde: 1906 - 1962 (56 år - avrättad) 

Otto Adolf Eichmann föddes i Solingen, Tyskland den 19 mars 1906 som son till en framgångsrik affärsman och industriman. När han var 8 år flyttade hela familjen till Linz, Österrike, och hans far deltog i första världskriget. När kriget var över flyttade familjen tillbaka till Tyskland.

Två dagar efter sin 29-årsdag gifte han sig med Vera Liebl och de fick 4 söner: Klaus Eichmann född i Berlin 1936, Horst Adolf Eichmann född i Wien 1940, Dieter Helmut Eichmann född i Prag 1942 och slutligen Ricardo Francisco Eichmann född i Buenos Aires (1955?).

Eichmann började i den Österrikiska filialen av NSDAP och den 1 april 1932 rekryterades han till SS-kandidat. Han blev accepterad som en fullvärdig SS-medlem och blev utnämnd till SS-mann med SS-nummer 45326.
De kommande åren var han med i SS och mönstrade grupper från Salzburg, Österrike. När Hitler och Nazisterna kom till makten i Tyskland 1933 återvände Eichmann dit och ansökte om att få gå med i den aktiva SS-regimen. Han blev antagen och i november 1933 blev han Scharführer och antagen till det administrerande arbetet i Dachau koncentrationsläger.
Året därpå hade han bestämt sig för att fortsätta att göra karriär inom SS och begärde en förflyttning till Säkerhetspolisen (Sicherheitspolizei), som vid den här tiden hade blivit en mycket mäktig och fruktad organisation. Hans förflyttning godkändes och i november 1934 började han på högkvarteret i Berlin – samtidigt blev han befordrad till Oberscharführer. Han jobbade bra och blev snabbt sedd av sina chefer. Han blev befordrad till Hauptscharführer 1935 och till SS-Untersturmführer 1937.

Sistnämnda år blev han sänd till Palestina med sin överordnade chef, Herbert Hagen för att bedöma möjligheterna av en massiv judisk emigration från Tyskland till Palestina (nu Israel). De landade i Haifa, en sjöstad i Palestina, men fick bara visa för genomfart så de fortsatte till Kairo, Egypten, där de mötte Feival Polkes, en agent för Haganah (en underjordisk judisk armé). De försökte få deras hjälp för att underlätta den judiska emigrationen från Europa.
Under Eichmanns senare förhör under rättegången uppgav han att de även planerat att möta Arabiska ledare i Palestina, men detta hände aldrig eftersom Brittiska myndigheterna vägrade släppa in någon i Palestina. Efteråt skrev Eichmann och Hagen en rapport där de uppger ekonomiska skäl mot en storskalig emigration av judar från Europa till Palestina. Dessutom uppgav de att detta skulle gå tvärt emot den tyska policyn som var att förhindra upprättandet av en judisk stat. Episoden ses ibland som ett viktigt steg mot det Nazistiska förbud mot emigration och den senare "lösningen av de judiska problemen".

1938 sändes Eichmann till Österrike för att hjälpa till att organisera SS säkerhetsstyrkor i Wien efter att Österrike blivit en union till Tyskland. För sitt arbete där belönades han med att bli SS-Obersturmführer (1:a löjtnant) och i slutet av 1938 valdes han av SS ledarskap till chef för en organisation som jobbade med deportering och avvisning av judar från Österrike.

1939 återvände han till Berlin efter att RSHA (Reich Central Security Office) bildats och i december samma år tilldelades han chefsposten inom RSHA departementet som skötte den "judiska affären" och evakueringen av judar. I slutet av 1940 befordrades han till SS-Sturmbannführer och mindre än ett år senare till Obersturmbannführer.

1942 beordrade Reinhard Heydrich Eichmann att närvara vid Wannseekonferensen som sekreterare. Vid mötet diskuterades hur man skulle lösa judefrågan. Till den "slutliga lösningen av judeproblemet" fick Eichmann i uppgift att lösa transportfrågan av judarna. Han blev alltså chef över alla de tåg som förde judarna till dödslägren i det ockuperade Polen. De kommande två åren utförde han sina uppgifter med otrolig iver, och ofta skröt han om att han personligen, via hans tåg, fört över 5 miljoner judar till deras död.
Efter att Tyskland ockuperat Ungern (1944) sändes han dit där han lyckades deportera 400 000 ungerska judar till gaskamrarna.

När krigsslutet närmade sig beordrade Heinrich Himmler att den judiska utrotningen skulle stoppas och alla bevis för "den slutliga lösningen" skulle förstöras. Eichmann fortsatte ändå sitt jobb i Ungern fram till att ryssarna invaderade landet. Han återvände till Österrike men i slutet av kriget tillfångatogs han av Amerikanska armén, som inte förstod att den dom fångat var en av andra världskrigets största krigsförbrytare. Han namngav sig som "Otto Eckmann" och i början av 1946 lyckades han fly och höll sig sedan gömd på olika platser under några år i Tyskland. 1950 reste han till Italien under namnet "Richardo Klement" där han lyckades få ett pass till Argentina. Han kom till Argentina i juli 1950 där han sedan levde och jobbade med diverse jobb de kommande 10 åren. 1960 upptäckte israeliska "Mossadagenter" var han uppehölls sig och i maj samma år greps han. Han fördes till Israel där en rättegång hölls mellan april till december 1961. Han befanns skyldig till massmord och brott mot mänskliga rättigheter och dömdes till döden genom hängning. Han avrättades några minuter efter midnatt den 1 juni 1962.   

 


 AUGUSTI: 

 5 Augusti:     Filmstjärnan Marilyn Monroe tar sitt liv vid 36 års ålder.

                   

Mer fakta om Marilyn Monroe:

De tidiga åren
Hon föddes den 1 juni 1926 i Los Angeles, som Norma Jeane Mortenson, men fick dopnamnet Norma Jeane Baker. Hennes mor hette Gladys Pearl Baker, men vem fadern var är oklart. På födelsebeviset står Martin Edward Mortenson, Gladys andre make, men de flesta är eniga om att han inte var flickans biologiske far, då paret hade separerat. Sannolikt var det istället försäljaren Charles Stanley Gifford, en man som lämnade Gladys då hon berättade om graviditeten.

Barnet hamnade hos fosterföräldrarna Wayne och Ida Bolender fram till sju års ålder, då modern tog hem henne. Några år senare blev Gladys Pearl Baker psykiskt sjuk, liksom båda hennes föräldrar varit och flickan togs om hand av mammans bästa väninna, Grace, under några år. När hon gifte sig 1935 hamnade dock Norma Jeane på barnhem och så mycket som tolv olika fosterhem, där hon utsattes för övergrepp och försummelse. I september 1941 tog Grace henne tillbaka och Norma Jeane lärde då känna grannpojken James Dougherty som skulle komma att bli hennes förste make. Hon gifte sig med honom den 19 juni 1942, då hon var sexton år. Deras äktenskap varade i fyra år.


Karriären
Norma Jeane gjorde sin karriär som Marilyn Monroe, som en skapelse av filmindustrin. Norma Jeans karriär började med att fotografen David Conover upptäckte henne, och den 26 augusti 1946 skrev hon sitt första kontrakt med Twentieth Century Fox. Hon tjänade 125$ i veckan och färgade sitt hår blont och ändrade sitt namn till Marilyn Monroe, efter sin mormors efternamn. Hennes första filmroll var i filmen The Shocking Miss Pilgrim 1947 och det var filmen Niagara 1953 som gjorde henne stor och hon fick hetare roller som Herrar föredrar blondiner och Hur man får en miljonär. Marilyn var Hollywoods älsklingsblondin och alla skrev om henne. Den 14 januari 1954 gifte Marilyn om sig med basebollspelaren Joe DiMaggio. Marilyns kändisskap och hennes status som sexsymbol blev ett slag för deras förhållande, och nio månader senare, den 27 oktober 1954, skilde de sig. 1959 medverkade Marilyn i I hetaste laget, som vann en Golden Globe för ”The Best Actress in a Comedy”.

Den 29 juni 1956 gifte Marilyn sig med sin tredje man, dramatikern Arthur Miller. Miller var med och skrev en del av filmen De missanpassade 1961, som var speciellt skriven för Marilyn. Den var hennes sista fullbordade film. Monroes och Millers förhållande tog slut den 20 januari 1961. 1962 fick hon Golden Globe igen men nu för ”Female World Film Favorite”. Marilyn gjorde 30 filmer och lämnade endast en ofullbordad, Something's Got to Give.


Marilyns död
Tidigt på morgonen den 5 augusti 1962 avled Marilyn Monroe i sömnen efter en överdos av barbiturater. Hon avled i sitt hem på 12 305 Fifth Helena Drive i Los Angeles-stadsdelen Brentwood. Ingen vet riktigt säkert hur och varför dödsfallet skedde. Det finns teorier om mord knutet till familjen Kennedy, då John F. Kennedy precis hade avslutat en affär med Monroe. Vissa sådana teorier menar att exempelvis CIA eller FBI skulle ha "ordnat" Marilyns död för att undvika ett äventyrande av presidentämbetet. Marilyns död har gett upphov till omfattande mytbildning och spekulation. Under sitt utåt sett glamorösa liv var hon dock ofta olycklig och led av dåligt självförtroende. Vid tiden för sin död befann hon sig i en av sina depressionsperioder. Obducenten Thomas Noguchi menar att dödsfallet med största sannolikhet var självmord. Hon ligger begravd på Westwood Memorial Park i Los Angeles.

 

 

 28 Augusti:     Svenska jagare fäller sjunkbomber mot en främmande ubåt vid Fårö.

 

Den östligaste punkten är Fårö fyrplats med den 30 m höga fyren Holmudden. Ända in på nittiotalet var det förbjudet för utlänningar att åka till norra Gotland och till Fårö. Stora skyltar vid vägkanten i flera språk informerade besökarna om detta och regeln kontrollerades skarpt.

 


 OKTOBER:     


  3 Oktober:      TV-långköraren Hylands hörna har premiär i svensk TV. 

 

 13 Oktober:     Svensktoppen har premiär i Sveriges Radio med Egon Kjerrman som programledare.

 

 14 Oktober:     Kubakrisen börjar med att ett amerikanskt U2-plan fotograferar sovjetiska kärnvapenbärande missiler på Kuba. Kennedy tvingar Chrustjev till reträtt i Kubakrisen. Kubakrisen betecknar de dagar i oktober 1962 då supermakterna USA och Sovjetunionen stod på randen till kärnvapenkrig efter att Sovjet placerat kärnvapen på Kuba.

 22 Oktober:     USA:s president John F. Kennedy berättar i ett TV-tal för det amerikanska folket att man har funnit sovjetiska raketbaser på Kuba. Han säger också, att ett raketanfall från Kuba mot något land på västra hemisfären skall betraktas som ett anfall av Sovjet mot USA. 

 28 Oktober:      Kubakrisen tar slut, då Sovjetunionens ledare Nikita Chrustjov meddelar att missilerna tas bort från Kuba.

Mer fakta om Kubakrisen 14-28 oktober:

 

Bakgrund
Det är viktigt att veta att anledningen till att de händelser som beskrevs ovan kunde resultera i en så allvarlig situation inte enbart ligger i själva händelserna i direkt anslutning till krisen. Ända sedan andra världskrigets slut hade det pågått en kylig och spänd maktkamp mellan Sovjetunionen och de allierade (främst USA och England, senare övervägande USA) som i sin början kretsade kring hur efterkrigstidens Europa skulle hanteras. Mest påtagligt var detta i Berlin, som hade delats Östberlin under sovjetiskt inflytande respektive Västberlin under allierat inflytande. Båda sidorna hade stor militär närvaro och här inleddes det Kalla kriget, som slutligen ledde till utspel som bland annat Kubakrisen och Vietnamkriget.

1952 tog Fulgencio Batista makten i Kuba efter en militärkupp. Han hade då redan varit president på Kuba under perioden 1940-44. Batista var en diktatorisk ledare och det rådde nolltolerans för kritik mot staten.

Kommunistpartiet med Fidel Castro i ledningen tog makten på Kuba 1959 efter en resning mot Fulgenico Batista. USA bröt som svar på detta all handel med landet. Ernesto (che) Guevara med hjälp av Fidel Castro skaffade sig då istället förbindelser med Sovjetunionen och Kuba och Sovjetunionen inledde ett samarbete. Bland annat på grund av detta kom USA senare att genomföra ett invasionsförsök med hjälp av underrättelsetjänsten CIA. Man utbildade kubaner i exil militärt för att de skulle kunna sättas in istället för amerikansk militär. Invasionen skedde i Grisbukten, men misslyckades.


Händelserna
Amerikanskt spaningsflyg fotograferade bygget av raketramper. Efter USA:s attack sökte Castro även militär hjälp från Sovjetunionen. Den 14 oktober 1962, flög amerikanska spaningsflygplan över Kuba och tog flygbilder där det visade sig att Sovjetunionen höll på att bygga baser för kärnvapenbärande raketer. Om de färdigställdes - analyserna sade att vissa kunde vara färdiga inom två veckor - skulle det innebära att Sovjetunionen skulle få räckvidd över stora delar av den Nordamerikanska kontinenten, något som amerikanerna naturligtvis ville förhindra. Länge var ett flyganfall följt av ytterligare en invasion ett alternativ som låg nära till hands, men man fruktade motåtgärder som snabbt kunde leda till ett fullskaligt krig. USA trodde att om de ingrep militärt skulle Sovjets första motåtgärd ske i Berlin, och att upptrappningen därefter snabbt skulle leda till ett kärnvapenkrig. Detta satte igång en 13 dagar lång diplomatisk konflikt mellan USA och Sovjetunionen som flera gånger höll på att eskalera.

Inom den amerikanska regeringen fanns de många militärer i höga positioner som var mycket positiva till ett militärt ingrepp och friskt drev på ett sådant. Men den amerikanske presidenten John F. Kennedy valde, efter planering med sitt säkerhetsråd, att istället blockera all sjöfart till Kuba så att sovjetiska fartyg inte kunde föra in mer utrustning och färdigställa samtliga raketramper. Då en blockad är en krigshandling valde USA, efter att ha diskuterat frågan med OAS (organisation of american states), att istället att kalla handlingarna för en karantän. Denna plan offentliggjordes tillsammans med faktumet om sovjetiska mediumdistansrobotar på Kuba i ett direktsänt TV-tal, den 22:a oktober och karantänen kom att träda i kraft den 24:e oktober. När de sovjetiska skeppen som var på väg mot Kuba nådde "karantängränsen" var läget extremt spänt och ett krig var mycket nära. De sovjetiska fartygen vände dock och återvände till Ryssland.

Men krisen var inte över ännu. USA trodde att vissa av raketramperna redan var färdigställda så hotet kvarstod. Det världspolitiska läget var nu också så spänt att någon öppen lösning inte fanns. Men efter en trevare från den sovjetiska ledaren Nikita Chrusjtjov slöts ett avtal att ramperna skulle monteras ned under förutsättning att USA lovade att aldrig militärt angripa Kuba igen och att de dessutom skulle montera ned egna missilanläggningar som fanns i Turkiet.


Efterspel
I augusti 1963 ingick länderna i ett avtal om att inte göra några kärnvapenprov i området, och för att förhindra framtida missförstånd och förhastade beslut upprättades den "heta linjen" mellan stormakterna.

Trots att man lovat att inte angripa Kuba militärt igen var relationen mellan USA och Kuba mycket kylig, vilket bland annat inneburit att USA sanktionerat Kuba mycket hårt ända sedan krisen. I Kuba kallas händelsen för Oktoberkrisen. Av vissa bedömare anses Kuba-krisen vara en av orsakerna till att Chrusjtjov senare störtades.

 


 NOVEMBER:      Den amerikanske författaren John Steinbeck får Nobelpriset i litteratur.

 

 

En byst föreställande Steinbeck som står i Monterey, Kalifornien

 

Mer fakta om John Ernst Steinbeck:

John Ernst Steinbeck, född 27 februari 1902 i Salinas, Kalifornien, död 20 december 1968 i New York City, New York, var en amerikansk författare som belönades med nobelpriset i litteratur 1962. Till Steinbecks mest berömda litterära bedrifter hör novellen Möss och människor (1937), Pulitzerpris-vinnaren Vredens druvor (1940), som båda beskriver arbetare under den stora depressionen. Steinbecks historier kännetecknas av att de bygger på verkliga historiska skeenden och personligheter som tvingas kämpa hårt för att klara tillvaron. Steinbecks litteraturstil brukar beskrivas som naturalism.

Sjutton av Steinbecks arbeten, inklusive Det stora kalaset (Cannery Row, 1945), Pärlan (The Pearl, 1947) och Öster om Eden (East of Eden, 1955), har blivit Hollywoodfilmer. Steinbeck skrev själv flera manuskript och blev nominerad till en Oscar för Alfred Hitchcocks film Livbåten 1945.

Steinbecks första roman, Blod och guld (Cup of Gold, 1929), blev ett misslyckande. Steinbecks första framgång kom med romanen Riddarna kring dannys bord (Tortilla Flat, 1935) som 1942 blev en film med samma namn.

1962 vann Steinbeck Nobelpriset i litteratur och Svenska Akademin motiverar priset genom "för hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn". Steinbeck var för övrigt kritisk till priset i sig, och menade att det riskerar att göra en författare lättjefull. 1964 tilldelas Steinbeck Förenade Staternas Frihetsmedalj (United States Medal of Freedom) av president Lyndon Johnson.

Den 20 december 1968 dog John Steinbeck i New York, på grund av hjärtfel, eventuellt hjärtattack.

 

 

 14 November:      Årets viktigaste händelse, åtm för mina föräldrar. 

 

 Första fotot på mig, från mitt dop den 25 december 1962. 

Mer fakta om händelsen:

Författaren och skaparen till denna hemsidan, familjens förstfödde, Lars Ronny Mikael Friman, kommer till världen på Helsingborgs BB.

 


 DECEMBER: 

 6 December:     Det svenska flygvapnet avslöjar planerna för det nya flygplanet Saab 37 Viggen. Flygvapnet premiärvisar det nya krigsflygplanet "Viggen". 

                   

Mer fakta om "Viggen":Saab JA 37 Viggen

Beskrivning 
Typ Jakt/attack/spaningsflygplan 
Besättning 1 eller 2 
Första flygning februari 08, 1967 
I aktiv tjänst 1972 - 2005 
Varianter AJ 37, SK 37, SH 37,
SF 37, JA 37 
Tillverkare Saab AB, Sverige 
Generella egenskaper 
Längd 16,4 m 
Spännvidd 10,6 m 
Höjd 6 m 
Vingyta 46 m2 
Tomvikt 9,5-12,2 ton 
Lastförmåga 10,5 
Maximal startvikt 20 ton 
Motor Volvo Flygmotor, RM8B/RM8A 
Motorstyrka 13 125 kp 
Prestanda 
Maximal hastighet Mach 2,1 
Räckvidd vid maximal vikt 2000 km 
Transporträckvidd 2250 km 
Maximal altitud 18000 m 
Stigförmåga 
Kraft/viktförhållande 
Beväpning 
Kanoner / kulsprutor 30 mm Oerlikon KCA akan 
Bomber 120 kg sprängbomb m/71, bombkapsel m/90 Mjölner 
Robotar Rb 04, Rb 05, Rb 15, Rb 24, Rb 28, Rb 71, Rb 74, Rb 75, Rb 99 
Raketer 135 mm attackraket M70 

Saab 37 Viggen var ett stridsflygplan utvecklat och framtaget av Saab AB. Prototypen flög första gången 8 februari 1967 och de första planen levererades till förband 1971. Sista flygningen skedde vid en avslutningsceremoni med två flygplan från F 21 Luleå 25 november 2005.

Viggen var ett deltavingat plan med canardvinge, som tillsammans med reverseringssystemet (möjlighet att vända motorns dragkraft framåt) bidrog till att både start- och landningssträcka kunde hållas under 500 meter, vilket var ett krav för att kunna utnyttja det svenska vägbassystemet. Inom svenska flygvapnet klassificerades attackversionen som "medeltung attack".


Militära versioner
Viggen tillverkades i fem versioner. I konstruktionsordning var de:

AJ 37 (Attackversion med sekundär jaktkapacitet), ett antal modifierades till AJS 37 
SK 37 (Skolversion), ett antal modifierades till SK 37E 
SH 37 (Spaning Hav), ett antal modifierades till AJSH 37 
SF 37 (Spaning Foto), ett antal modifierades till AJSF 37 
JA 37 (Jaktversion med sekundär attackkapacitet) 
Viggensystemet togs ur operativ tjänst i flygvapnet den 25 november 2005. Totalt levererades 149 stycken JA 37 till Flygvapnet. Totalt AJS-modifierades 86 Viggen, varav 48 stycken AJ 37, 25 stycken SH 37 och 13 stycken SF 37, vilket gav utökad jakt- och/eller attackkapacitet. Dessutom modifierades några SK 37 till en version för telekrigföring, benämnda SK 37E. Slutligen genomgick ett antal JA 37 modifiering (JA 37D) med bland annat förbättrad avionik. Dessa flygplan hade mycket gemensamt med Gripen och stridsförmågan blev avsevärt förhöjd. Viggen kunde också, likt sin föregångare J 35 Draken, stridsledas genom att textmeddelanden från stridsledningen (STRIL) presenterades för föraren via en styrdatalänk. Detta möjliggjorde effektiv stridsledning av flygplanet även i kraftigt telestörda miljöer.

Alla försök att sälja exportanpassade Viggen-versioner utanför Sverige misslyckades varför Viggen endast användes av Sverige. Försäljning av stridsflygplan involverar många fler parametrar än flygplanens egenskaper (t.ex. politisk situation, exportrestriktioner och motköpserbjudanden) och Viggen kom till korta på vissa av dessa.

 


Födda kändisar:

12 januari - Gunde Svan, svensk skidåkare och TV-programledare. 
17 januari - Jim Carrey, amerikansk skådespelare. 

 6 februari - Axl Rose, amerikansk hårdrocksångare i Guns N' Roses. 
11 februari - Sheryl Crow, amerikansk rocksångerska och skådespelare. 

2 mars - Jon Bon Jovi, amerikansk rocksångare

 6 april - Robert Wells, svensk musiker. 
 9 april - Thomas Bodström, svensk justitieminister 2000-2006. 
21 april - Göran Fritzson, svensk musiker, spelar klaviatur i Gyllene Tider. 
29 april - Åsa Domeij, svensk miljöpartistisk politiker och agronom

12 maj - Emilio Estevez, amerikansk skådespelare.
18 maj - Nanne Grönvall, svensk sångerska. 

19 juni - Paula Abdul, amerikansk sångerska. 
29 juni - Blossom Tainton, svensk artist. 

 3 juli - Tom Cruise, amerikansk skådespelare. 
31 juli - Wesley Snipes, amerikansk skådespelare

29 augusti - Rebecca De Mornay, amerikansk skådespelare. 

 9 september - Liza Marklund, svensk journalist och författare. 
11 september - Mauro Scocco, svensk musiker. 

 3 oktober - Tommy Lee, amerikansk musiker, trummis i Motley Crue. 
19 oktober - Evander Holyfield, amerikansk tungviktsboxare. 

11 november - Demi Moore, amerikansk skådespelare och fotomodell. 
19 november - Jodie Foster, amerikansk skådespelare och regissör. 

14 december - Yvonne Ryding, svensk fotomodell. 

 


 

Prostitution (ytterst av latin prostituere, ’(offentligt) ställa ut’) kallas den verksamhet där en person mot ersättning utför sexuella handlingar åt en annan. Ersättningen kan tillfalla utföraren eller den person som organiserar verksamheten.

Den prostituerade kan vara såväl manlig som kvinnlig och kunden av samma eller motsatt kön. Heterosexuell kvinnlig prostitution är sannolikt mest frekvent, men alla varianter förekommer. Homosexuell manlig prostitution är omfattande. Heterosexuell manlig prostitution är däremot mindre vanlig liksom homosexuell kvinnlig prostitution. Kvinnliga sexköpare utgör alltså fortfarande en minoritet, men är enligt vissa studier den globalt snabbast växande kundgruppen; detta betraktas av vissa som en av jämställdhetens avigsida.


Prostitution idag
Idag präglas utvecklingen i västvärlden av två inriktningar i förhållandet till prostitution: i vissa länder accepteras prostitution som någonting naturligt och lagstiftningen inriktas på att skapa förutsättningar för drägliga villkor för dem som är sysselsatta i branschen; exempel på sådana länder är Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Schweiz. I andra länder söker man helt utrota prostitution, vilket leder till en strängt restriktiv hållning. Sverige kan anses tillhöra denna kategorin, och som ett led i strävandena att bekämpa prostitution kriminaliserades köp av sexuella tjänster år 1999. Sedan många år är det kriminaliserat att organisera prostitution eller tillhandahålla en lokal för ändamålet.


Historia
Samhället har genom historien haft en växlande inställning till prostitution. I vissa kulturer har den existerat öppet, medan andra har försökt att bekämpa den.

I Rom på republikens tid fördes register över prostituerade. Mot iakttagande av vissa bestämmelser rörande klädedräkt, bostad m.m. erhöll de rättighet att utöva "yrket" (licentia stupri). Uppsikten över dessa kvinnor handhades av edilerna. Genom dessa bestämmelser blev legaliserades prostitution. Att bli upptagen i registret förklarades medföra ärelöshet för alltid, men så blev i praktiken inte fallet.

Även i den religiösa kulten förekom prostitution. Spår av s.k. religiös prostitution finner man hos många folk. Bekant är Herodotos beskrivning av Mylittakulten hos babylonierna (se Astarte). Till sitt ursprung är denna företeelse av helt annan natur än den sedvanlig prostitution, men efterhand utplånades denna gräns.

Den tidiga kristendomen hade en mycket negativ inställning till mänsklig sexualitet i allmänhet och det gällda även prostitution. Efter folkvandringarna tillkom inflytandet av den gamla germanska rätten, som i allmänhet straffade s.k. otuktigt könsumgänge utanför äktenskapets ram.

Så småningom blev samhället emellertid mer tolerant. Kyrkoläran fördömde visserligen fortfarande otukten utanför äktenskapet och uppställde den fullständiga avhållsamheten som ett ideal till och med i äktenskapet. Men i praktiken var man inte så nogräknad. I städerna uppstod så kallade kvinnohus. De skörlevande kvinnorna organiserade sig på många håll i överensstämmelse med skråväsendet, och varken andliga eller världsliga myndigheter drog sig för att genom pålagor tillgodogöra sig deras inkomster.

Med den nyare tidens inbrott inträffade åter ett omslag. Över Europa gick reformationen, som emot den gamla kyrkoläran hävdade en mera sund uppfattning av könslivets företeelser och tillika ställde större krav på individens sedliga vandel. Vid denna tid inträffade också ett plötsligt utbrott av syfilis, som hastigt utbredde sig över en stor del av världsdelen, anställande svåra härjningar bland de skörlevande kvinnorna och deras manliga, gifte eller ogifta, kunder. Kvinnohusen kom nu i vanrykte såsom varande inte bara lastens tillhåll, utan också farliga smitthärdar.

Även förföljelser mot de kvinnorna i prostitutionen förekom, om också inte med de grymheter som kännetecknade föregående tidevarv. Rörelsen sträckte sig ända in på 1700-talet. Särskilt kända är de stränga åtgärder mot prostitutionen som sattes i gång i Frankrike under Ludvig XIV:s sista regeringsår. I Österrike vidtogs av kejsarinnan Maria Theresia 1751-1769 liknande åtgärder. Spår av denna rörelse finner man länge i flera länders lagstiftning, bl.a. i Sveriges strafflag, som från 1734 års lag upptagit bestämmelser om straff för den som "håller sådant hus, där otukt drives".

Vid slutet av 1700-talet hade man åter kommit till insikt om straffåtgärdernas vanmakt. Man började åter betrakta prostitutionen som ett "nödvändigt ont", vars svåraste olägenheter det gällde att begränsa. Det gamla romerska inskrivningssystemet kom åter till heders, närmast i syfte att möjliggöra en sanitär kontroll över kvinnorna i prostitutionen. Under loppet av 1800-talet infördes i det ena landet efter det andra den s.k. reglementeringen, och prostitutionsfrågans behandling kom att sammanhänga med striden mellan anhängare och motståndare till detta system. Tanken bakom reglementeringen av de prostituerade kvinnorna i Sverige var att man skulle stoppa spridningen av könssjukdomar. I vissa städer där det vistades många unga män, till exempel studentorter eller där det fanns regementen ville man särskilt göra en insats. Då de prostituerade kvinnorna ansågs vara skyldiga till spridningen, bokfördes och registrerades kvinnor i några orter i Sverige av polisen och togs in för undersökning, s. k. besiktning en gång i veckan. I och med detta befästes deras identitet som prostituerade då de fråntogs sina prästbetyg som behövdes när man skulle lämna staden och istället gavs en besiktningsbok där undersökningarna bokfördes. Förespråkarna av reglementeringen använde argumentet att kvinnorna behövdes för att skydda de kyska kvinnorna som fanns i staden från de unga männen, som inte skulle kunna behärska sin sexualdrift. Reglementeringen av kvinnorna i prostitutionen kan sägas vara definitivt upphävd i och med Lex Veneris 1918.


Debatt
Sexarbetare demonstrerar för legalisering av prostitution.Rörelser som aktivt bekämpar prostitution är bland annat religiösa rörelser, konservatism och radikalfeminism. Många andra rörelser betraktar prostitution som symptom på ett ojämlikt samhälle, men förespråkar legalisering för sexsäljarnas bästa. I den svenska debatten har Petra Östergren varit särskilt framträdande i början på 2000-talet.


Förbud i Sverige
I Sverige förbjöds köp av tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning den 1 januari 1999 genom den så kallade sexköpslagen som Ulrica Messing drev fram. Lagen har tagits in i Brottsbalken från och med den 1 april 2005. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

Motiveringen finns i utredningen Könshandeln (SOU 1995:15), som dock föreslog kriminalisering både av köp och försäljning. Utredningen inriktade sig huvudsakligen på heterosexuella förbindelser, då homosexuella förbindelser tydligen bedömdes mindre problematiska. Enligt utredningen är de kvinnliga prostituerade ofta missbrukare av narkotika eller alkohol och har i ökande omfattning psykiska störningar, även om Kunskapen om säljarna i könshandeln är i stort begränsad till kvinnorna i den synliga prostitutionen på gatan. De har fått en dålig start i livet, tidigt berövats sin självrespekt och fått en negativ självbild. Männen som är köpare är avvikande när det gäller inställningen till sexualitet och kvinnor, ibland med allvarliga problem när det gäller synen på och förhållningssättet till sexualitet. Prostitutionskontakterna innebär sexuell utlevelse utan relation, närhet eller krav, i motsats till genuina mänskliga kontakter. Troligen skulle många av männen behöva behandling. Prostitutionen är också skadlig för samhällsmoralen: Att män kan köpa tillträde till kvinnors kön för att tillfredsställa sina egna sexuella behov strider mot uppfattningen om alla människors lika värde och strävandena mot full jämställdhet mellan kvinnor och män. Könshandeln förmedlar en oacceptabel människosyn och är ett hinder för individens utveckling. Utredningen genomsyras av tanken att det är myndigheternas uppgift att med lagstiftning och andra åtgärder påverka människornas beteende i riktning mot sunda ideal, eller social ingenjörskonst.

Även förbud mot försäljning av sexuella förbindelser har föreslagits i riksdagen. Motiveringen är att lagen blir verkningslös mot prostitution om endast köp är olagligt, att försäljning av sexuella tjänster innebär aktiv medverkan till brott, och att i den nuvarande situationen kan skatteintäkter härstamma från prostitution, så att myndigheterna tjänar på en olaglig verksamhet.


                             

www.ronnyfriman.com © 2007

Första SidanBilder Freddy Mercury - Queen FAQ´s Gästbok Koncentrationsläger

Kontakta Mig Lastbilar & BilarLite Om Sex Länkar, Smått & Gott Mitt StjärnteckenMotorcyklar

Poesi Polis Polis Pot...Skoj  • Skrivbordsbilder Sveriges Nollvision Till Minne Av...

Till Salu  • Upptäck VärldenVad Hände 1962 ?  •  Världens Giftigaste.. .Världens Underverk

footer image footer image