www.ronnyfriman.com

                       In Memorial;

             ROLF Fred Verner Friman

                                                 page not available in english                   


 


Denna sidan tillägnas min älskade far. Här kan du läsa om gemensamma minnen, fars sista tid i livet, lämna egna minnen eller kondoleanser mm... Sidan kommer frekvent att uppdateras så titta in med jämna mellanrum. Pga storleken blev jag tvungen att dela upp fars minnessida i 3 delar. Nedan klickar du vidare till "Begravningen" och "Bilder på far". Du kan även klicka vidare längst ner på denna sidan. Bilder på far tages tacksamt emot.

 


Sida 2 - Begravningen


Sida 3 - Bilder på far


Här under kan du själv lämna något minne om far, eller bara skicka en hälsning. Klicka på namnet.

Rolf Frimans Minnesbok 


Far blev 71 år, 10 månader och 3 dagar gammal.

                   29 Februari 1940

        1 Januari 2012Ett roligt minne jag har av farsan är när jag gick i 9:e klass på Nyhemsskolan i Ängelholm.
Jag kom hem efter skolan med 4 pins fastsatta på min tröja och såklart undrade farsan vad det var för något.
Jag förklarade då att jag fått skolrekord i 4 grenar den dagen.
En av grenarna var höjdhopp där jag lyckats hoppa 190 cm i sista försöket.
Farsan tyckte klart detta var skitbra och ville samtidigt då berätta om sina egna framgångar i sport från när han gick i skolan och han hade minsann också skolrekord i höjdhopp, 90 oerhört höga centimeter!!!!
Jag och Tessi skrattade så vi höll på att dö.

Man måste tänka på att på den tiden far gick i skolan fanns det inte så fina redskap som när jag gick och när de hoppade höjdhopp fick de landa i en grushög och då hade jag inte heller hoppat högre för det gjorde nog rätt ont att landa igen, speciellt vid såna höga höjder som fars rekord….

(Kalle)

 

Morsan ropar: -Älskling!

Farsan svarar: -Jaaaaaa!!

Morsan igen: -Jag pratade inte med dig, jag pratade med katten.

(Ronny)

 

En dag skulle vi åka till hembygdsparken.
Vi skulle bjuda far på middag ihop med Klas och Marianne.
Sagt och gjort, vi åkte dit, fick bord och det märkliga var att far var så otroligt ARTIG hela tiden . Höll upp dörren, drog ut stolar, väntade på alla vid dörren.. ja ni fattar!
Jaja, det var ju gulligt tyckte vi.
Vi åt.Det var god mat, vi hade trevligt. När vi skulle gå, var det likadant igen. Far väntade på alla" Damerna först"...sa han.
"Nä, gå du, far.
Far gick , och jag bara skrek:
"Far, vad har du gjort!!!!
Håret på far var hackigt därbak, det fattades hår på olika ställen.
Jag skrattade så jag höll på att kissa på mig.
Far muttrade " Jaja, det blev fel när jag provade trimmern"
Sen bara skrattade vi allihop, och fick ett obetalbart leende tillbaka...

(Gilla)

 

Far var ganska intresserad av att titta på ishockey för ett antal år sen. Ibland skreks det så grannarna säkert undrade vad som hände inne hos oss. Vid ett tillfälle så spelade Sverige mot något hockeylag och spänningen var på topp. Sverige gjorde ett anfall mot motståndarna och sköt ett skott på mål: JAAAAAAAAAAÄÄÄÄÄÄÄÄVLAR, skrek far. Först så trodde far att pucken gick i mål men Sverige sköt utanför.

(Ronny)

 

Vi hade en häftapparat, modell större, där ett av häftstiften fastnat och far skulle "fixa" den. Han kämpade ett tag och så plötsligt: PANG! Häftstiftet som suttit fast släppte, och trycktes rakt in i fars tumme. Han konstaterade bara, helt lugnt; "-Jaha, där satt den!"

(Ronny)

 

Far stod i garaget och höll på med något. Då råkade han stöta till en burk med en massa skruvar och muttrar i. Självklart flög det mesta av innehållet ut över hela golvet. Far svor, tittade på det resterande av innehållet i burken, vände upp och ner på burken så resten också flög ut och sa;

"-Då kan minsann ni också ligga på golvet"!

(Ronny)

 

"När man var ung räckte skinnet inte till, nu när man är gammal finns det skinn för två." Vad far syftade på får ni själva räkna ut.

(Ronny)Detta är Catharinas berättelse om fars sista veckor i livet!

papparolfochjag.blogg.se

 

Välkommen till min nya blogg!

Den här bloggen ska handla om far och hur han har det hemma hos sig. Det kommer att vara en informationskanal för nära och kära som vill följa hur han mår och har det.

Sova, sova, sova......och julgran

Natten har varit låååång. Far sover dåligt och rantar runt som en yr höna. Men god frukost blev det vid 9-tiden. Vörtbröd med kokt skivat ägg, te och kaffe.

På förmiddagen letade vi upp dvd:n med Minns du sången. 1 timme hade väl varit trevligt men det blev 3! Försökte slumra lite emellan men då sa far varje gång: Du tittar väl?

Gilla och Göte kom på besök. Både jag och far blev jätteglada! Jag och Gilla tog en cigg på uteplatsen och far och Göte pratade härinne.
Gilla hade med sig korv och bröd, glögg och pepparkakor OCH en julgran med tillbehör.

Så nu står det en fin gran hos far, vi blev mätta och belåtna och julstämningen är på topp.

På em var jag helt slut och jättetrött så det blev en sväng vid datorn. När jag tittade upp så satt föremålet för min trötthet (far) och sov så gott i soffan........

Kvällsnöjet blev film med indiana jones på tv:n. I pauserna så masserade jag fars fötter och gav han lite ryggkli. Te och skorpor framför tv;n är ju inte heller fel :)

Just nu sitter jag och väntar på att filmen ska ta slut och jag ska få SOVA

2011-12-11  21:33:05

Onda ben och fötter

Nu har vi haft distriktssköterskan här. Vid 22-tiden beklagade far sig över att han hade ont i tårna. Foten (vänstra) var ganska svullen. Far tyckte att han kunde ta en extra vattendrivande tablett själv, men det satte jag stopp för och ringde distriktssköterskan i stället.

Hon kom hit och gav far vattendrivande intravenöst som vi hoppas ska hjälpa. Jag fick även tillstånd att ge en extra oxascand om den första inte hjälper, allt för att han ska få sova.

Jag och sköterskan har också diskuterat möjligheten att ge far morfin mot smärtan. Fortsätter han att ha ont så kan jag ringa henne i natt igen och då kommer hon. Känns skönt med en engagerad människa som vill fars bästa.

Far är väldigt trött och vinglig nu och hade nog skadat sig om jag inte hade varit här. Klarar knappt att gå själv med rullatorn och behöver hjälp att resa sig.

2011-12-11   23:50:56

Tabletter eller inte

I morse (söndag) förekom det förresten en intressant diskussion om tabletter. Far tycker att han får alldeles för många och han blir dålig i magen av dem. Och för den delen, enligt far, så gör de ingen nytta!

Efter diskussioner fram och tillbaka och ett antal nersvalda tabletter senare så fanns det 1 1/2 tablett kvar. Far ville inte ta fler för han tyckte inte det var nödvändigt.
Till saken hör att jag har från början bestämt att jag tänker inte vara en tjatande och gnatande dotter, utan bara finnas till för att hjälpa till med det som är jobbigt för far och kanske förgylla tillvaron lite i den mån jag kan.

Jag konstaterade inför far: Jag vet inte varför alla dessa tabletter är nödvändiga och det gör tydligen inte du heller. Du får prata med din läkare. Men om du struntar i att ta dem tills ni har bestämt nåt annat så kanske du ramlar ihop och dör knall fall. Men du gör precis som du själv vill.

Han tog de resterande tabletterna. (Jag dolde mitt leende för honom)

Du är för söt, far!

2011-12-12  01:35:32

Tre timmar senare.....

.....efter 2 panodil och yttrerligare 1 oxascand. (som rekommenderades av distriktssköterskan via telefon) så väcker far mig när jag precis har lyckats somna ordentligt. Tabletterna har inte hjälpt. Jag ringer distriktssköterskan igen som lovar komma så fort hon kan, just nu är hon upptagen med en annan patient.

Kvart i fyra på morgonen så kommer hon. Far får morfin och stesolid så nu ska han förhoppningsvis kunna sova (hur ska han kunna låta bli?)

Jag tror far har en enorm ångest och är rädd för att han inte ska vakna igen om han somnar.

På det viset är far och jag väldigt lika fast tvärtom.

Far får ångest och vågar inte slappna av och sova, jag får ångest när jag inte får lov att slappna av och sova.

Hur ska detta gå? Tre dagar och jag är nästan slutkörd redan. Trodde inte det skulle bli 24-timmars pass med vård. Men hur hade stackars far haft det om inte jag hade varit här?

Jag behöver nog hjälp...........

2011-12-12  04:22:24

Piggare idag

Ja, det är inte jag som är piggare, jag somnade framåt sex-tiden i morse.

När klockan ringde 10 i 8 i morse så tittade jag in till far innan jag hade tänkt sova en stund till. Men tji fick jag. Far satt nyvaken på sängkanten.
Lite yr, men ändå pigg. Ja han hade ju fått 4 timmars sömn i alla fall.

Distriktssköterskan var här och la om fars ben. Vi berättade om nattens problem och "beställde" bättre smärtlindring och sömnmedel.
Så i kväll ska vi prova med morfintablett på kvällen, den både smärtlindrar och ska gå att sova på.

2011-12-12  11:23:12

Mysig förmiddag

Vi har haft en jättemysig förmiddag. Matilda var här och käka frukost med oss, sen var hon tvungen att sticka vidare.

Jag tog fram "julkläder" till far som han kan ha på frälsningarmén i eftermiddag. Efter en stund kom han gående i kalsonger och undertröja och satte sig i köket. Inte för att han inte kunde ta på resten, utan för att han tyckte det var skönt att "lufta sig".

Sen satt vi här i köket och pratade om allt mellan himmel och jord.

Mysigt!

2011-12-12  12:47:03

Psalmer och julklappar

Eftermiddagen spenderade vi på Frälsningsarméns julfest. Det var psalmer, julfika med tårta och trevligt sällskap (de flesta i 80- 90 årsåldern).

Far var jättenöjd över att vara med och när de sjöng "När ljusen tändas därhemma" tog han i från tårna.

Cindy följde med hem en stund efteråt och satt och pratade lite.

Vi var förresten inom apoteket och hämtade ut lite ny medicin så att far ska kunna sova och slippa ha ont.

Konstigt nog har jag inte däckat mot tangentbordet är av trötthet. Håll tummarna för att det blir en god sömn i natt!

2011-12-12  19:32:04

Hemligt, hemligt

Ett varningens finger till alla ni som läser här.

Far vet inte om denna bloggen och det finns skäl till det. Han har förträngt hur sjuk han är och han är övertygad om att han kommer att bli frisk. Han skulle inte förstå varför jag berättar om hur han har det från dag till dag och att det kan vara ett minne för oss senare att glädjas åt.

Så nu kommer en allvarlig uppmaning om bloggen ska skrivas över huvudtaget: NI FÅR INTE LÅTA FAR VETA ATT NI LÄSER OCH VET VAD HAN GÖR.
Han behöver precis som alla andra människor ha något att berätta när han träffar er, och att välja VAD han vill berätta.

Har ni några frågor så kontaktar ni mig.

Och alla ni: Glöm inte att slå far en signal och prata lite. Han uppskattar det!

2011-12-12  20:05:20

Minnenas allé

Emellanåt dyker det upp minnen om far som får en att le, skratta högt eller ibland gråta en liten skvätt.

Ett minne jag alltid kommer att bära med mig är fars dragspelande på lördagskvällarna. När jag var liten kunde han ganska många låtar och ganska mycket AV låtarna. Efterhand som åren har gått så har alla dessa sånger blivit bara första raden.

Ni kan väl alla "Gamle Svarten" och "Två solröda segel" :)

Gullefar, säga vad man vill men roligt var det!

Ni som har minnen av far som ni vill dela med er av på bloggen, kontakta mig så stoppar jag in dem.

Låt dessa texter bli minnen som vi alla kan ha och läsa när far inte finns längre.

2011-12-12  20:25:49

Lugn kväll

Vilken härlig lugn kväll! far sitter framför TV:n och tittar på byggfällan och jag sitter vid datorn och spelar lite bingo.

Jag väntar bara på att det ska bli läggdags och det gör nog far med.

Nä, vad du gör, far, så lägg dig inte för tidigt! (Men lite tidigare hade jag uppskattat) :)

2011-12-12  20:46:56

Klapp på kinden

I tröttheten i natt så glömde jag berätta om min belöning. Med ögon som gick i kors på mig och helt slut så ger far mig en klapp på kinden och säger: det är tur jag har dig, Cathy, tack!

Tack själv, far!

2011-12-12  20:52:26

Låsa eller inte låsa?

Far: Är ytterdörren låst, Cathy?
Jag: Nej far
Far: Det är snart mörkt ute
Jag: Jag vet det, far
Far: Folk smyger runt och kollar var gamla bor och går in tyst när det är mörkt
Jag: Men det är inte mörkt än
Far: Men de går runt och kollar när det är ljust också
Jag: Vill du att jag ska låsa?
Far: Nä, det behövs inte

2011-12-12  23:12:55

Sov du lilla far

06.15 på morgonen och natten har varit bra

Det verkar som om om de nya tabletterna hjälper bättre. (Morfin och sobril)

I natt kallade far på mig vid halv 2 och hade lite ont. Han fick 2 panodil och sov till halv sex. Jag vet, för jag var uppe och kollade både vid 4 och vid halv sex. Nu har han somnat om lite och det är första natten sedan jag kom hit han inte är uppe och springer utan stannar i sängen hela natten.

Och självklart ska jag vara uppe och springa i stället då. Nåja, det viktigaste är kanske att NÅN springer.............

2011-12-13  06:22:40

On Off och Lucia

Lucia på tv:n, tänt ljus på bordet och en god frukost. ja, så blev det idag på morgonen.

Fast far såg nog bara hälften. Han "stänger av" ungefär en gång i minuten. Det beror på att hjärnan får syrebrist och då slår off-knappen till. 30 sekunder senare har syret fyllts på och han vaknar till igen.

Men idag (redan) har det varit väldigt många on-off, fler än vanligt. Är det för att hjärtat försämrats mer?

Men hörseln är med hela tiden. Han vakna upp från en off-period och sa lite surt: Vad är det för ylande på tv:n? Jag svarade: Det är ju en luciasång, far.

Jaha, sa far, då gör det inget.

2011-12-13  08:15:36

Skivor till kaffet....

Jag har fått far att förstå att den där datorn kan vara bra att ha.

Far satt i soffan och såg lite nere ut och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra. Att hålla på och pjoska ligger inte för mig, och inte för far heller.

Så fick jag en lysande idé. Han livades upp när vi var på frälsningsarmén och de spela "Tänd ett ljus därhemma"

Gick in på Spotify och hittade den och sa till far: Lyssna här.
Han blev järreglad! Du kan önska nästan vad du vill så hittar jag det, far, sa jag. Det blev Blue hawaii, gamle Svarten, Två solröda segel, Blott en dag och en hel skiva med Christer Sjögren och andliga sånger.

Han sjöng inte med. "Jag har för dålig röst" sa han. "Men du kan sjunga med hurt högt du vill inne i huvudet" sa jag.

"Cathy, det funka", sa han efteråt

2011-12-15  19:55:04

Hon har bara ett barn

Det finns en person inom hemvården som far inte är så förtjust i. Hon var hemma hos far och vi kom att prata om hur många barn vi har. Den här personen har bara ett barn.

När hon hade gått så sa far: Det räcker ju att man tittar på henne så förstår man varför hon bara har ett barn.....

2011-12-15  20:16:53

Spritpengar

In till Klippan, i rullstolen, snabbt in på banken....snabbt in, men långsam betjäning.

"Det var en jävla kö", sa far. "De gör ju inget i kassan, de snackar bara en massa skit med kunderna. Hade de satt fart så hade man inte behövt vänta så länge"

När far långt om länge fick sitt nummer uppropat rullar han fram till kassan.......Och pratar skit med kassörskan i flera minuter......

Sedan blev det en liten sväng in på Systembolaget också, "det kan ju va bra att ha nåt lite att bjuda på"

2011-12-15  21:21:12

På turné

Far har en bekant sedan över 50 år tillbaka. Det var faktiskt via hans fru som han träffa mamma.

Far ville dit och fika en stund. Inga bekymmer, vi tog den lilla blåa och åkte till Bårslöv.

Bertil och far satt i deras finrum och prata gamla minnen och fikade och hade jättetrevligt. Jag och Anna satt i köket och myste. Efter drygt en timme såg jag att far var trött och vi bestämde att vi skulle åka hem. Snäll som jag är hämtade jag bilen och körde fram den till dörren (ja, det gjorde jag när vi kom dit också).

Vi hade kört 25 meter när jag kom på att jag hade glömt min mobil så jag parkerade och sprang in för att hämta den.

Bertil frågade om det var så illa med far som han har fått höra tidigare. "Ja, tyvärr är det så" svarade jag.

När Bertils ögon svämmade över av tårar var jag tvungen att gå ut. Jag hade nog brutit ihop annars. Förlåt Bertil för att jag inte stannade och tröstade dig.

2011-12-15  21:37:51

Pang i bygget

Hemska eftermiddag.... Det är lite jobbigt att berätta om följande, jag är nog lite chockad fortfarande.

Efter vår lilla turné kom vi tillbaka till Stidsvig. Vi tog med posten in (det fanns lite grand i brevlådan)

Far var trött så han satt och vila i fem minuter i hallen innan han tog sikte på stolen i köket. Far började titta på posten och jag bytte ut den 10 meter långa förlängningssladden till granen mot en kortare nyinköpt. Jag stod vid köksbordet och samlade ihop sladden. Jag hörde far säga: Herregud, 3 räkningar från Klippans kommun. Jag såg i ögonvrån hur han stöp i golvet. Det gick så snabbt att jag inte han reagera.

Jag trodde han var död. Han var ej kontaktbar och jag letade efter puls eller andning. Sen ryckte jag telefonen och slog 112 och de svarade direkt. "Min far har ramlat i golvet med huvudet före" minns jag att jag sa.

Far öppnade ögonen precis då och jag satte mig brevid honom och klappade honom på huvudet. det kom blod ur både näsan och munnen. Jag pratade fortfarande med 112. Det var en väldigt lugn människa i andra änden och konstigt nog var jag väldigt lugn också.

Jag hämtade en kudde till far och la under hans huvud, och låste upp ytterdörren så att de som kom skulle kunna gå direkt in. Sen satte jag mig hos far och klappade honom på huvudet och pratade med honom hela tiden.

När räddningstjänsten, 4 personer kom, gick jag åt sidan så att de kunde ta hand om far. Efter 3 minuter kom ambulanspersonal, 2 personer och efter ytterligare 2 minuter 2 ambulanspersonal till. Så en brandbil och två ambulanser kom. Snacka om att det fanns resurser!

15 minuter senare åkte de iväg med far, jag skulle komma efter till sjukhuset i Helsingborg

2011-12-15  22:54:25

Hitta vilse

Är man vilse i skogen så kramar man ett träd. Är man vilse på vägen så följer man skyltarna.

Jag följde skyltarna. Regnet stod som spön i backen, tårarna rann från mina ögon i strömmar på vägen till Helsingborg. Vindrutetorkarna tog bara det som hamnade på rutan, så det var en ganska suddig färd i fars lille bil.

Jag tog mig dit i alla fall, nu ville jag veta hur det var med far

2011-12-15  23:02:17

Titt-ut

Jag kommer in på akuten kl 17. Far bör ha kommit in med ambulansen allra senast 16,30. Jag kom senare för jag plockade ihop kläder och annat till far innan jag åkte. Låste alla dörrarna, städade upp blod och annat på golvet.

Jag stegar fram till luckan på akuten och talar om att min pappa har kommit in med ambulans. Damen vill ha namn och personnummer. Nähä, mitt dög inte, så vid andra försöket fick hon fars.

Damen: "Han finns inte här"
Jag: " Det är klart att han gör, de skulle ju köra honom hit"
Damen: "Han finns inte inskriven här"
Jag: "Nähä, finns han i Ängelholm då, jag har kanske missförstått"
Damen: "Jag kan se Ängelholm också och där finns han inte"
Jag: "Kan det ha hänt nåt på vägen så de har fortsatt till Lund? Kan du se det?"
Damen: "Nej, Lund kan jag inte se"
Jag: "Kan du ringa dit och fråga då?"
Damen: "Men där är han nog inte om de skulle köra till Helsingborg"
Jag: " Men var är han då? Har ni slarvat bort min far? Så får man väl inte göra?"

Så småningom släpper hon in mig bakom "kulisserna" där man tar hand om patienterna och, simsalabim, de hittade honom i ett rum. Undrar fortfarande om det var en hägring, för finns man inte i datorn så finns man ju inte?

2011-12-15  23:14:15

Läkaren från helvetet

Ja, hon kan åtminstone fara dit, enligt min åsikt.

Jag och far satt på ett rum och väntade. In susar en kvinna. På namnskylten ser jag att hon är läkare.
"Vi ska ge din pappa medicin mot arytmi." Och så var hon borta

Jag kände inget förtroende för henne alls. Jag pratade med far, han vill inte ändra i sina mediciner för nu äntligen fungerar det något så när.

Jag ringde Tessi. Försök och ändra nåt nu, kärring! Vi är två mot en, så det så!

2011-12-16   12:03:22

Hård halsduk

Far röntagdes 18,15. Man ville se att det inte fanns några skador på nacken eller ryggen.
Redan när ambulanspersonalen hämtade far så satte de på en krage för att fixera huvudet och nacken. Han fick också ligga på en hård plastbår.

Efter röntgen var avklarad fick han en plats i korridoren för alla rum var upptagna. Detta är inte så illa som det låter, de har bestämda sängplatser i korridoren också.

Tessi kom precis då. Jag uppdaterade henne om läget. Jag talade också om att jag vid 17,30 hade försökt påtala att far är diabetiker och att jag hade hans insulinpenna med mig.

Kl 19,15 var far i upplösningstillstånd så tessi gick och pratade med en sköterska och påtalade att han var diabetiker och dessutom hungrig.

Hon kom och tog ett blodsocker. Det var 3,nånting. Hon sa också att i ambulansen in hade det varit 4,nånting.
"Varför har ni inte gjort något då om det var så lågt redan i ambulansen?" frågade jag.
Hon svarade "Det har blivit nån miss i överrapporteringen"

MISS I ÖVERRAPPORTERINGEN? NI HAR VÄL FÖR TUSAN HANS JOURNAL OCH ANTECKNINGAR FRÅN AMBULANSEN DÄR DET STÅR ATT HAN ÄR DIABETIKER OCH VAD BLODSOCKRET VAR PÅ?

"Jag tycker ni ska skriva en Lex Maria på det här" sa jag. "Sånt här får inte hända"

Sköterskan blev röd i ansiktet. "jag vet att vi är besvärliga anhöriga", sa jag. Och vi kommer att bli mycket värre om det inte händer något snart"

Sköterskan försvann och kom tillbaka med ett glas mjölk och ett sugrör.
"Han kanske kan få i sig detta" sa hon
"För det första", sa jag, "så dricker han inte mjölk. För det andra så kan han inte dricka när han ligger raklång på rygg och dessutom fastspänd med huvudet. Tänk om han sätter i halsen?"

Det är nu jag börjar undra vad det är för puckon som jobbar på stället. Har de fått jobbet för att de är bra på att ta kål på folk och förvärra deras tillstånd?

Hon kommer tillbaka några minuter senare med ett glukosdropp (sockerlösning) som han får.

Wow, de har fått 1 rätt! Idioter! Skyll er själva, nu är jag på krigsstigen

2011-12-16  16:01:28

Arytmi, arytmi,arytmi

Säg ordet arytmi många gånger. Visst stukar man tungan efter ett litet tag?
Inte läkaren på akuten, inte.
Strax innan har vi fått veta att röntgen visade inga skador (kl 20,15) och att far skulle få komma till avdelning AVA. (Akutvårdsmedicinavdelningen)

Hon kom ångande strax efter att fars krage var bortplockad.

Hon: "Vi ska ge medicin mot arytmi"
Jag: "Det ska ni inte alls"
Hon: "När man har amytri så måste man får medicin mot amytri"
Tessi: "Nä, ni får inte ändra i hans mediciner."
Jag:"Har ni förresten skrivit Lex Marian än?
Hon: "Vaddå Lex Maria. Vi ska inte skriva nån Lex Maria, vi har inte gjort nåt fel"
Jag: "Ni missade ju att han har diabetes och hade lågt blodsocker redan i ambulansen. Ni har ju inte kollat honom överhuvudtaget förrän vi sa till."
Hon: "Han fick dropp och vi satte hans säng här så vi skulle ha koll på honom."
Jag: "Ni har inte varit och tittat på honom överhuvudtaget. Droppet fick han efter vi hade sagt till att han måste få nåt i sig."
Hon: "Han fick inte droppet för att han har diabetes. Han fick det för att han har halskrage och inte kan äta. Och han behöver medicin mot arytmi"
Tessi: "Vad är det ni inte förstår? Ni får inte ändra hans mediciner, det får bara en kardiolog (hjärtläkare) göra."
Hon:" Ja ni får ta det med läkaren på avdelningen"
Jag och Tessi: Så det finns en annan läkare på avdelningen? Då är det ingen mening att vi diskuterar detta med dig, vi tar det där i stället."

Om far nu ska ha en annan läkare på avdelningen, varför börja hon tjafsa från början? IDIOT

2011-12-16  16:50:06

Muna. mungo eller mongo?

Far: Vad var det för en kärring med hucklet?
Jag: Det var läkaren far. Hon ville ändra dina mediciner, men vi sa att det fick hon inte för det vill inte du
Far: Jaha, det var ju bra. Var hon läkare?
Tessi: Ja det är hon. Hon heter Muna. Som Mona fast med U?
Far: Ja, hon den där Mungo var ju inte klok.
Tessi: Muna, far
Far: Ja ja, Mongo. Men hon hade ju huckle?

2011-12-17  00:37:42

Du kan väl stanna?

Far: Jag vill att du stannar hos mig, Cathy
Jag: Det är klart att jag gör det, far. Bara det går att ordna så.
Far: Jag vill att du gör det.
Jag: Vi ska prata med dem så se om det går bra.
Far: Jag känner mig inte trygg annars

Det var i precis detta ögonblicket som jag förstod hur fruktansvärt sårbar han har blivit i sin sjukdom. Om jag så ska sova på golvet så ska jag stanna kvar.

2011-12-17  00:42:28

Nä nu j-ar

Vi kommer in på avdelningen tillsammans med de 2 sköterskor som har hämtat far. Jag och Tessi ber direkt att få prata med den ena sköterskan. Vi går ut från 4-bäddsrummet de börjat installera far på.
Jag: Det är oerhört viktigt att inga ändringar görs av fars mediciner. Vi skulle vilja prata med dig och läkaren tillsammans om detta. Går det bra?
Sjuksköterskan ser ut som ett frågetecken. "Det finns ingen läkare här på avdelningen"

Jag och Tessi tittar på varandra.
" Men det ska finnas en läkare här, det sa hon där ute"
"Nä, Rolf har den läkaren som skrev in honom"
"Skojar du? Hon sa att det finns en annan läkare här som vi skulle prata med"
"Nej, det är hon som är ansvarig"
"En sak ska du veta", sa jag. "Hon kommer inte nära min far, han ska ha en annan läkare!"

Sjuksköterskan tittar på mig och Tessi och säger: "Hon är inte så populär"

Tack för att du bekräftade oss och våra åsikter!

2011-12-17  14:46:20

Enkelrum med dubbelsäng

"Far vill att jag stannar hos honom när han är här. Han känner sig otrygg och ärligt talat så behöver han någon hos sig för att slippa ha ångest och må dåligt"

"Det ordnar vi. Vi har en ensamsal där vi kan sätta in en brits till dig också så att du kan vara med din pappa."

De ordnade allt på en kvart. Far kände sig lugn och trygg.

Jag började känna efter om jag var sjuk nånstans. Man får ju passa på när man är på rätt ställe....

Eller nä, förresten. På det stället vågar man inte bli sjuk om man inte är tillräckligt frisk

2011-12-17  14:55:55

Pitbullen

Far har skaffat en pitbull.

Den heter Cathy.

Man behöver inte betala hundskatt på den

2011-12-17  14:57:14

Sovrummet

Detta samtal utspelades på akutvårdsmedicinavdelningen, rum 4 kl torsdag 06,20

Far: "Varför är här sjukhussängar?"
Jag: "För att vi är på sjukhuset?"
Far: "Vad gör vi här?"
Jag: "kommer du ihåg att du ramlade?"
Far: "Ja just det ja"
Jag: "Och nu är vi på sjukhuset i Helsingborg"
Far: "Jaja"

2 minuter senare

Far:" Var har du Jörgen?"
Jag: "Vem är jag?"
Far: (med ett stort leende på läpparna) "Irene"
Jag: "Nä, det är Cathy"
Far: "Men det var som tusan, det är det ju! Jag var så säker på att jag var på Öland. Jag tyckte väl att det var en konstig möblering det var där"
Jag: "Så det var därför du var så glad, för att du trodde att du var på Öland?"
Far: "Ja, så är det nog"

3 minuter senare

Far: "Varför är här sjukhussängar?"
Jag: "För att vi är på sjukhuset?"
Far: "Vad gör vi här?"
Jag: "kommer du ihåg att du ramlade?"
Far: "Ja just det ja"
Jag: "Och nu är vi på sjukhuset i Helsingborg"
Far: "Jaja"

osv . Du kan läsa ovanstående några gånger (4 eller nåt) så slipper jag skriva samma sak om och om igen)

30 minuter senare

Far:" Var har du Jörgen?"
Jag: "Vem är jag?"
Far: (med ett stort leende på läpparna) "Irene"
Jag: "Nä, det är Cathy"
Far: "Men det var som tusan, det är det ju! Jag var så säker på att jag var på Öland. Jag tyckte väl att det var en konstig möblering det var där"
Jag: "Så det var därför du var så glad, för att du trodde att du var på Öland?"
Far: "Ja, så är det nog"


Jag: "Far, jag går ut och rökar"

2011-12-17  15:14:38

Far är i gasen

Torsdag

Äntligen får vi åka hem. Det är det enda far vill, att vara hemma. Men han kan bara vara utan syrgasen max 1 timme sen börjar han må dåligt och behöver den igen.

Men det gick att ordna. Vi fick med oss en syrgasapparat hem som omvandlar vanlig luft till syrgas.

Ja, sa far och skrattade. Nu kan jag vara i gasen varje dag

2011-12-17  15:29:38

Abonnemang

"Syrgasapparaten får man låna utan kostnad, men det kostar mellan 2000 och 3500 kronor om året i el", sa syrgastanten

"Då ska jag inte ha den" sa far. "Ni har väl lång uppsägningstid också och då kostar det med"

"Du kan lämna tillbaka den när du vill och det kostar inget att ha den. Det är bara elen till den som kostar, och det får du betala. Det kommer på din vanliga elräkning"

"Det är säkert en massa dolda kostnader också, det brukar det alltid vara. Så får man betala en massa för nåt som man inte har beställt. Alla ni försäljare är likadana."

Nu tyckte jag det var dags att rycka in

"Far, maskinen är detsamma som en medicin som man bara kan få av läkare. Den kostar bara mellan 6 och 10 kronor om dagen och här på sjukhuset får du ju betala 80 kronor om dagen."

Far: "Jag tar den"

2011-12-17  15:38:51

Sch...grannarna hör

Far:"Du pratar väl inte med grannarna om hur det är med mig?"
Jag: "Jag känner inte dina grannar och jag fattar inte riktigt vad du menar?"
Far: "De är ju så jäkla nyfikna och ska veta allt om en och håller koll på vad man gör."
Jag: "Jaha"
Far:" Ja, det är ju han på den sidan som har fört ett jäkla liv flera gånger och har konstigt folk som springer hos sig."........."Och han på andra sidan han är jobbar ju inte, jävla samhällsparasit"......."och det bodde ju en tjej längst bort och hon fick flytta för hon förde för mycket liv"
Jag: "Hur vet du allt det här om dem, far?"
Far:" Jag hör ju hur de pratar när de står här ute, det går ju inte att missa"
Jag: "Men man måste inte lyssna så noga"
Far:" De får väl skylla sig själv när de står här ute. Och jag hör ju att de vill veta allt om alla. Nyfikna jävlar"

Undrar vem det är som är nyfiken? Inte jag i alla fall

2011-12-17  19:51:03

Stora grejor

Vi har köpt en kisseflaska till far för att han ska slippa springa runt för den sakens skull. Vi har nu provat den för första gången och allt gick bra.

Jag: Jag vet inte om jag vill se din snopp, kan du fixa det själv med flaskan?
Far: Du får hjälpa mig, det är väl inget med det. Det är många som har sett den på sjukhuset redan

Nåväl vi får gjort det vi ska utan missöden

Jag: Vi klarade det perfekt far! Wow!
Far: Det var väl inget
Jag: För mig var det en stor grej
Far: Tack så mycket!

2011-12-17  22:11:04

Syna i sömmarna

Ja, en lugn lördag......Trodde ni ja!

Far fick besök av sina vänner Anna och Bertil från Bårslöv. När de kom satt far och jag och Matilda i köket och gick igenom vad Matilda skulle hjälpa oss att handla.

Innan hon stack till affären så hjälptes vi åt att stötta far när han skulle sätta sig i soffan.

De kom in och slog sig ner och vi bytte några ord om väder och vind och annat smått och gott

Jag gick ut i köket för att sätta på kaffe. Samtidigt som jag tar i kannan hör jag Anna skrika:CATHARINA!
Jag rusar in i vardagsrummet, far ligger på mattan mellan soffan och bordet. Jag drar bort bordet och sätter mig brevid honom och kollar snabbt efter synliga skador eller blod. Efter 3 - 4 sekunder slår han upp ögonen.

"Vad hände?"
"Du fick nog ett blodtrycksfall igen"
"Allt blev bara svart"
"Och du ramlade av soffan"
"Jag vill inte till sjukhuset igen"
"Det behöver du inte heller. Men jag ska ringa till hemtjänsten så de kan hjälpa till att få upp dig"
"Kan du inte det själv?"
"Nä, far, jag är inte Stålmannen"
"Nä, det är du ju inte. Är Anna och Bertil kvar?"
"Ja, du lyckades inte skrämma bort dem"

Far funderar lite

"Så här har ni aldrig blivit välkomnade förr, va?"

2011-12-17  23:34:12

Piller i mängder

Dessa piller! Listor ändras, rekommendationen på behovsmedicin ändras så man blir helt snurrig i huvudet:

Vi ska ju inte tala om hur många olika medicinlistor det finns, för det finns olika uppgifter i olika datorer, det finns ingen koll.

Som tur är har jag lärt mig vilka piller far ska ha, annars hade han "av misstag" blivit av med en hjärttablett för de hade glömt att skriva den på den senaste listan.

Jag blir sååååååå arg. Distriktssköterskan som tog fram den sista listan får det varmt om öronen i morgon

Dessutom så skriver de ut löjligt låga doser så stackars far kommer inte till ro förrän långt fram på morgontimmarna.

Det blir nog en "varm" diskussion om det också i morgon.

2011-12-18  18:48:01

Julklapp 1

Idag var jag hembjuden till Gilla och Göte, far skulle vara hos Tessi några timmar med Matilda så jag "fick ledigt".

Det var verkligen skönt att få komma hem till dem, bli bjuden på pizza och bara vara mig själv.

De gav mig en oväntad, men av mig mycket uppskattad julklapp. Det är något som jag verkligen behöver och hade haft svårt för att skaffa själv, i alla fall just nu.

Vad det är? Å nej, några hemligheter får jag väl ha, ni får ju veta så mycket ändå.

TACK, Gilla och Göte

2011-12-19  00:38:06

Julklapp 2

Far: Vad vill du ha i julklapp; Cathy
Jag: Det behövs inget, far.
Far: Jo, nåt ska du väl ha?
Jag: Ja, ge mig en flaska vin då.
Far: Vad bra. Det har jag redan köpt.

2011-12-19  00:39:34

El-bil?

Matilda tog med far till Tessi idag. Hon var lite orolig för det som hände igår när far ramlade i golvet igen.

"Jag tar med hela syrgasapparaten till Tessi", sa hon. "Och om morfar behöver syre så kan man väl köra in på en mack och låna ett el-uttag där?"

Syrgas fungerar inte riktigt så att man kan fylla på i en person och så varar det ett tag. Men visst hade det varit bra om det var så.

Som en ballong som man blåser upp igen när luften har pyst ut.

2011-12-19  00:45:47

Varmare ute

Jag bad nattjouren om hjälp med att lägga far.
"Vi kan komma 22,45"
"Det är alldeles för sent, han vill och behöver komma i säng runt 22"
"Det går inte, det är så många som vill lägga sig då"
"Men herregud, ni måste ju kunna prioritera efter individen. Far är svårt sjuk. Och för den delen så gör jag så otroligt mycket av det som annars skulle varit erat jobb, så då kan väl ni ställa upp lite tillbaka"
"Jamen alla vill ju lägga sig vid den tiden och vi kommer inte till stidsvig förrän strax före 23"

Jag koka av ilska, det här ska jag ta itu med i morgon. Far ska få lägga sig när han behöver så att han får tillräckligt med vila!

Jag gick ut för att röka och lugna ner mig. När jag kom in sa jag till far: Det är minsann varmare ute nu, 4 plusgrader.

Far: Det var väl du som värmde upp den, så arg som du var

2011-12-19  00:45:47

Rännande

Jag: Far, du har redan ramlat några gånger och jag tycker det är lite läskigt att hjälpa dig på egen hand när du är så darrig i benen och kan drutta omkull när som helst. Jag ska be att jag kan få ringa efter någon när du vill flytta dig runt i lägenheten så att vi är två som stöttar dig.

Far: det är väl onödigt, du hjälper ju mig

Jag: Men om du ramlar så har jag ingen chans att hålla dig uppe och du kan skada dig rejält om du ramlar. Jag vill inte ha det på mitt samvete.

Far: Men det är väl ingen som skyller på dig om det händer något?

Jag: Nej, men hur tror du jag känner det inom mig då?

Far: Jag vill inte ha en massa rännande här hela tiden av alla möjliga kärringar.

Jag: Så här är det, far. Om jag ska kunna vara här och hjälpa dig så måste du respektera att jag får be om hjälp när det behövs. Jag klarar inte detta annars.

Det är tyst i två minuter

Jag: Blev du sur nu, far?
Far: Det har jag ingen åsikt om
Jag: Du blev sur och det får du vara. Jag går ut och rökar och lugnar ner mig lite.

När jag kom in satte jag vid datorn, far satt i soffan och bläddrade i en tidning. Han muttrade om hur dyra ålderdomshem är och hur man får en plats på ett sånt ställe, jag låtsades inte höra.

30 minuter senare

Jag: Vad säger du far, ska vi ge varandra en kram och börja om från början?
Far: Ja, okey då.

Ca 2 timmar senare

Far: Cathy, jag behöver gå på toa. Kan du ringa så att ni är två stycken. Du klarar ju inte att hålla mig själv om jag ramlar.

2011-12-19  01:01:57

Äntligen

Äntligen en bra natt. Helgen har varit väldigt jobbig och det har gått åt många extra tabletter. Det låter allvarligt, och det är det självklart också med alla mediciner. Problemet är att far får för svaga doser från början och så kan han inte sova och får påfyllning av mig en gång per timme.

Det här funkar inte, sa jag till distriktssköterskan. Jag tänker ge honom dubbel dos direkt i kväll istället för det här småduttandet.

Självklart, sa hon. Han får så låga doser att det är inga problem.

Jag gav honom dubbel dos. Han sov till halv sju på morgonen

2011-12-20  01:14:48

På sängkanten

Jag och far har hittat en trevlig rutin med varandra. När han har gått och lagt sig så sitter vi och pratar en stund medan han tar sina tabletter. sen sitter jag kvar medan de verkar och sen lägger far sig.

Han brukar vakna några gånger och få fler tabletter och då sitter vi och pratar lite igen.

Jag tycker han tacklar av fort nu. Ganska mycket förvirring, oro och ångest och fast han har så mycket syrgas som jag får ge honom så har han problem med att få luft.

Jag önskar jag kunde klona mig i två. En som passar upp honom på dagen och en som sitter hos honom hela natten.

2011-12-20  13:40:18

Ligga på soffan

Det märks att far tacklar av mer och mer

Han lägger sig ner på soffan nån enstaka gång emellanåt, men aldrig mer än en kvart och han somnar sällan.

Det beror ganska mycket på hans dåliga nattsömn eftersom tabletterna inte fungerar fullt ut.

Så vi är två trötta individer här på dagarna

Sover inte far så sover inte jag

2011-12-20  15:01:22

Wienerbröd

Far: Jag är sugen på wienerbröd. Jag vill ha 3 stycken.
Jag: Klart du ska ha det. Jag ska se hur vi kan ordna det.

Jag ringde den ständigt underbara hjälpsamma Matilda, men hon var upptagen

I samma veva ringde Emelie, hon och Ulf ville komma på besök.

Jag sa att det gick bra och beställde samtidigt wienerbröden av dem. När jag berättade för far att de skulle ta med dem sa han: Då är de extra välkomna.

Han orkade bara ett, men det åt han med stor njutning. de andra två ville han spara.

Jag fick den torra kanelbullen......jag som också älskar wienerbröd!

2011-12-20  15:25:27

Sova middag

Ibland är jag slut. Jag hade en sådan dag och tänkte lägga mig på sängen en halvtimme. Far satt i godan ro i soffan och löste korsord

Jag talade om för honom att jag behövde vila en liten stund för jag hade varit uppe minst 4 gånger fram till klockan 3 på morgonen.

Jaja, det är lugnt, sa far.

Under 20 minuter somnade/vaknade jag 10 gånger. Varje gång jag var på väg att somna så fråga han om ett ord i korsordet (gör han aldrig annars) eller harklade sig extra högt, eller hostade osv.

Jag gav upp och klev ur sängen

Har du sovit gott? frågade far

Jag gick ut och rökte

2011-12-20  23:15:28

Bra natt

Natten mellan söndagen och måndagen var bra. Men bara för att jag inte lyssnade på distriktssköterskan.

Jag har läst om hans mediciner, jag har några små inhopp i vården och jag har hört folk prata.

Jag gav far dubbel dos av hans medicin, och han har så svaga tabletter så det finns absolut ingen risk med det.

Far sov, jag sov, en bra natt

När jag berättade för sköterskan på morgonen sa hon att jag hade gjort helt rätt

Det vet jag väl

2011-12-20  23:22:36

Syrgas på burk

Far kan få syrgas att ta med sig, men inte nu

Inte för att de inte vill, utan för att det måste provas ut så att det passar fars näsa (Undrar om de har så stora näsmasker)

Det kan de inte göra förrän den 28/12.

Han behöver den inte då, han behöver den nu.

Han ska ju ta ut pengar

2011-12-20  23:30:55

Dela på notan

LG var och hälsa på far på förmiddagen och det var verkligen ett kärt besök. Far blev så glad.

Jag och Matilda åkte till affären och lämnade de två herrarna ensamma att diskutera och lösa världsproblemen.

När LG så småningom hade åkt så skulle jag och far göra upp om kvittot, eftersom jag betalar hälften av matkostnaden.

Oj, så dyrt det blev sa far.
Men jag har köpt mat till ett par dagar och dricka och lite annat som fattades, svarade jag
Men då ska du ju ha pengar av mig?
Nej far, maten betalades med ditt kort så du får kontanter av mig för min del
Men då tjänar jag ju på det, så det går bra

Jaja, vad ska man säga?

2011-12-20  23:40:54

Nära ögat

I eftermiddags satt far i soffan och jag vid datorn vid köksbordet

Efterhand som minuterna gick fick han svårare och svårare att andas. Av Tessi har jag fått veta att man andas kall luft lättare och det har jag också berättat för far.

Han bad mig öppna balkongdörren och med tanke på hur frusen han är så insåg jag hur illa det var, han vill inte ha öppet i onödan.

Jag bäddade in far i varma filtar och öppnade för fullt. Trots detta så blev det allt jobbigare för honom och jag såg fysiska tecken på syrebrist (ja, jag har googlat massor)

Jag ringde distrikssköterskan och berättade om hur jobbigt det var för far och bad henne komma för att se om hon kunde ge någon lindring.
Sedan satte jag mig hos far i soffan så att han kunde luta huvudet på mig och jag kunde klappa honom på huvudet.

Andningen var jättejobbig och han hade många och ganska långa andningsuppehåll. Jag trodde på allvar att det var nära slutet.

Besöket som skulle komma på em ställde jag in (Hoppas ni förstår)

Distrikssköterskan gav honom en vattendrivande injektion och 20 minuter senare började han piggna till igen och återhämtade sig sakta men säkert.

Jag fick en förebild av hur det kan komma att bli

Min puls har inte lagt sig än, frågan är om den kommer att göra det. Om den går ner till 200 så blir jag nöjd

2011-12-20  23:59:30

Mycket disk

Gilla och Göte hade långt tidigare bokat in besök på kvällen och när jag såg att far hämtade sig så valde jag att inte avboka det. Far har nämligen i en hel vecka sett fram emot att få bjuda Göte på en whisky

De kom, och vi bjöd på ris a la malta med saftsås. En liten överraskning som jag och far hade kommit på på förmiddagen.

Whisky till Göte blev det självklart också och en trevlig samtalsstund.

Fast far har blivit ganska förvirrad så hängde han med i samtalet emellanåt

När de skulle gå sa Gilla: Nu lämnar vi ju en massa disk till er

Det gör inget, sa far

Klart det inte gör, det är ju jag som diskar

2011-12-21  00:09:05

Superman

Jag har försökt få sköterskorna att förstå hur far har det på natten när han inte kan sova.
Detta har lett till att han fick recept på ny medicin som ska göra att det är lättare för honom att koppla av

Jättebra, om den hade funnits på apoteken i Klippan, men det gör den inte. Den är slut och restad och kommer nog om några veckor.

Vad gör man då? Jo man har ett allvarligt samtal med sköterskan som lovar att komma och ge medicin i spruta i stället så ska det nog bli bra

Hon kommer, ger injektionen och går iväg. Nu ska det sovas i minst 4 timmar

Det blev trekvart

Nästa gång ska hon få ge mig injektionen i stället

2011-12-21  00:12:38

Choklad och vin

Jag: Matilda kommer och tar en fika sen
Far: Kan du be henne köpa 5 askar med romerska bågar, den mörka?
Jag: Visst

5 minuter senare

Jag:Vill du berätta vem som ska få chokladen, så kan jag hjälpa dig att komma ihåg det?
Far: Ja, det är ju en till dig, en till Matilda och en till Tessi
Jag: Och de andra två?
Far: Det minns jag inte
Jag: Det kommer vi säkert på sen
Far: Ja, man måste ju ge nåt till jul
Jag: Men du har ju köpt vin också
Far: Ja , det har jag, ja
Jag. Så då blir det två julklappar, vin och choklad
Far: Va, ska de ha choklad också?

2011-12-22  15:54:34

Den stora medicinjakten

Jakten på fars medicin har börjat.

Jag har ringt runt till 10 olika apotek i Ängelholm och Helsingborg. jag kan ju säga att privatiseringen gör ju inte saken enklare, man måste ringa till varje kedja för de vet ju inte vad den andra kedjan har.

Till slut frågade jag på ett ställe: Kan man få medicinen som injektion? Får då får distriktssköterskan helt enkelt komma och ge den.
Jodå, det fanns.

Nästa telefonsamtal gick till läkaren som måste skriva ut den. Jo, sa hon, den finns som injektion men då måste det vara intravenöst.
Nä, sa jag, det blir för jobbigt för han, han är så svårstucken
Men stolpiller då? sa hon
Ja, det går väl bra, sa jag. Hemtjänsten får ge honom det

Jag kommer till apoteket i Ängelholm, det blir äntligen min tur.

Nä, stolpiller finns inte.

Näha, han behövde den medicinen igår! det här är ju inte klokt. Ni hade ju i förmiddags

Jag ska se vad jag kan göra

Och, simsalabim, så "hittade" hon 15 tabletter som jag fick.

Problemet är löst för några dagar framåt

2011-12-22  16:26:57

Från 25 till 18 grader

Det har varit en lång och jobbig förmiddag och eftermiddag.

Far har haft stora problem med syresättningen trots att han har syrgasen på det högsta tillåtna, 3 liter/min.

Han blir väldigt tungandad och får panik över att inte få tillräckligt med luft. Det påverkar honom rent allmänt med sänkt medvetandegrad också.

Men jag har i alla fall fått honom att förstå att kall luft är lättare att andas.

Rullstolen ut på altanen kan jag bara glömma, fast jag tyckte det var ett bra förslag. Däremot får jag gärna öppna balkongdörren så att den kalla luften kommer in. efter ca en timme har temperaturen sjunkit från 25 till 18 grader och det känns lite bättre för honom.

Det känns bättre för mig också när det blir kallare. Har aldrig gillat att ha bastuvärme utan att faktiskt vara i bastun

2011-12-23  23:33:49

Sprutor och kanyler

Distriktssköterskorna är inte kloka.

En av dem har gjort en journalanteckning om att jag skulle ha gett far en injektion med vattendrivande läkemedel.

Jag är ekonom, jag kan räkna pengar, inte ge sprutor

En gång för länge sedan på gymnasiet fick vi prova att sticka en kanyl i en apelsin. Min bröts.

Ni kan säga att jag har stuckit honom när ni hittar en halv kanyl i hans bak

2011-12-23  23:39:47

Jul i smyg

Idag tjuvstartade julafton med en jultallrik på Pumphuset i Landskrona.

Far var hemma med Kalle och jag var med Christer och hans familj. Det var riktigt skönt att ha lite ledigt.

Tack!

2011-12-23  23:42:57

Tårar

Ibland behöver man gråta

Det gjorde jag idag

Det kändes skönt efteråt

2011-12-23  23:43:50

Tacksam

Far: Jag är så tacksam för att du är här och hjälper mig, Cathy
Jag: Jag är tacksam för att jag får möjligheten att göra det

Vi tycker om varandra

2011-12-23  23:45:19

Mardrömmar

I natt har far drömt mycket mardrömmar och kallat flera gånger.

Han kunde inte sätta sig upp själv heller

När han drömde var det inte mig han ropade på efter hjälp

Det var mamma han ville skulle komma

2011-12-24  10:16:53

Julafton

Far är svag idag och vill inte gå ur sängen.

De senaste dagarna har han försämrats snabbt och idag finns det inga krafter kvar.

Men vi ordnar det med.

Jag kontakta Tessi så de kommer hit med all julmat och sånt i stället.

Kan inte far komma till julfirandet så får julfirandet komma till honom i stället

2011-12-24  10:56:42

Klockan

Far var kissenödig, så jag hämtade flaskan som är avsedd för detsamma

Han hade inte fått på sig armbandsuret än så jag la det åt sidan

När far var klar såg jag att han trevade över överkastet

"Vad letar du efter"? frågade jag
"Klockan"
"Jaha, den flyttade jag åt sidan ifall vi skulle misslyckas med flaskan"
"Jamen, då hade vi ju fått kollat om den var vattentät"

2011-12-24  11:00:15

Min julafton

Min julafton spenderade jag som planerat i Landskrona med Christers familj.

Visst, jag kom betydligt senare än beräknat, men jag kom senare från far.

Efter maten kröp jag upp nära Christer och luta mig mot honom. Det tog nog bara 30 sekunder för mig att somna. Sov visserligen bara 5-10 minuter, men det var uppfriskande. Sen vet jag inte om jag var en så trevlig gäst.....

Vi hann precis dela ut julklapparna innan det var dags för mig att åter igen bege mig mot Stidsvig.

Fast hade jag kunnat bestämma så hade jag stannat minst 2 timmar till.

Nåja, det kommer ju fler tillfällen

2011-12-25  23:14:37

Fars julafton

Far var med från och till.

TV:n flyttades in i vardagsrummet för Kalle Anka måste man ju titta på på julafton.

Det skiftades om att sitta inne hos far men någon var där hela tiden

Sedan kom det någon speciell på besök.....

Nej, det var inte jultomten, det var Ronny.

Så småningom var jag också hemma igen och efter 8 på kvällen så piggnade far till ganska mycket. Vi satt och pratade i 2,5 timme och sen var det läggdags.

Ostörd sömn i drygt 6 timmar! Underbart skönt för både mig och far

2011-12-25  23:20:02

Juldag är besöksdag

Det har varit många besök hos far idag. Så många att de fick sitta hos honom i skift så att det inte blir för mycket.

Gilla och Göte, Ronny och Nettan fick träffa honom i omgångar. Mamma kom ganska tidigt så hon hade en bra stund med honom innan de andra kom

Cindy titta också in en sväng på eftermiddagen och Matilda kom på kvällen. Då satt vi i lugn och ro och pratade bara vi tre.

Mysigt

2011-12-25  23:33:58

Ingen whisky????

När Göte kommer till far är det viktigt att bjuda på whisky. I alla fall för far.

Ronny och Nettan hade suttit inne hos far en stund när far fråga om Göte var kvar.

Ronny förstod att det var dags för ett byte och Göte intog fåtöljen i sovrummet.

Jag frågade far om han ville bjuda Göte på en whisky nu och fick till svar: "Va, har han inte fått nån än?"

"Men far", sa jag. "Det är ju din whisky, så då är det ju som ska bjuda"

Far förstod, att jag förstod, att det är viktigt för honom att få göra vissa saker själv

2011-12-25  23:43:22

Talibankärringen

Detta är fars nya uttryck.

Det används just nu flitigt på hemtjänst personal som inte lyssnar på honom, gör saker och ting för häftigt eller för fort.

Jag är ingen talibankärring

2011-12-25  23:57:43

Helgschema

Idag är far väldigt svag.

In susar hemsamariten och tar blodsocker. Det är ganska lågt, 3,5 och det var lågt igår också. Så det blir inget insulin för det sänker ju blodsockret.

Han orkar inte äta själv. Jag gör i ordning två ägg som jag skivar och en tallrik päronyoughurt.

Du får hjälpa honom, säger jag till hemsamariten
Jag är tacksam om du kan göra det sjäv, svarar hon. Vi går på helgschema.
Nä, svarar jag. Jag har från början sagt att jag inte gör hemtjänstens jobb, för det kan lätt bli så att jag förväntas göra det sen också.

Hon gjorde det

Hon smällde lite i dörren när hon gick

2011-12-26  09:01:46

Luftmadrass

Far har fått en speciell luftmadrass, som avlastar tryck.

Det behövs eftersom han numera verkar vara sängliggande och inte kan göra så mycket själv längre.

Jag tänker inte berätta att den går på ström, elen är ju dyr

2011-12-26  09:09:48

Sover

Far sover hela tiden. Jag har flyttat in datorn och mig själv i hans sovrum.

Det positiva är att han har inga andningsuppehåll.

Det negativa är att han sover.

Men jag låter honom vara, då kanske han orkar mer om han vaknar en stund.

Jag väntar gärna för några minuters småprat senare

2011-12-26  12:25:53

Frälsningsarmén kommer till far

Matilda kom strax före kl 13. Strax innan hade jag gett far en kram och hälsat från en av hans vänner från frälsningsarmén.

Kl 13 sätter far sig upp i sängen och säger: "Tror du att vi orkar åka till klippan nu?"

Jag och Matilda titta på varandra.

"Jag vet inte, far." sa jag. "Tror du att du orkar? Du var ganska trött i benen i morse när du skulle över i rullstolen när de la i den nya madrassen. Och det blir ju en del flyttningar eftersom vi måste ut i bilen och sen ur den igen."

Jag såg att far blev både ledsen och besviken för att han inte orkar.

"Jag har kanske en lösning" sa jag.

Jag hade nämligen fått vad jag tyckte var en lysande idé.

Jag ringde mamma som jag visste skulle vara på mötet. "Kan du ringa upp mig när mötet börjar och sen bara lägga din telefon, så kan far höra hela mötet från sängen"

Sagt och gjort.

Far var jättenöjd

"Det är ju bra att man kan höra det så här genom radion"

2011-12-26  15:48:13

Göte räddar dagen

Idag på morgonen var Göte snäll och tog fars bil till bilbesiktningen. Den gick igenom utan anmärkning till fars stora glädje.

Han hade med sig frukostbullar och wienerbröd till min stora glädje.

Dagen är räddad

2011-12-27  11:03:35

Mindre piller

Distriktssköterskan som kom idag tyckte far hade försämrats mycket sedan hon såg honom sist, och det kan jag inte säga emot.

Hon ansåg att han nu är i det skedet att det inte längre är någon mening att ge honom hans mediciner, eller insulin.

Jag la in veto mot att ta bort insulinet, han äter trots allt lite även om det är betydligt mindre än innan. Skulle hans blodsocker stiga så måste han ju få insulin annars kommer han att må väldigt dåligt.

Vi bestämde också att han ska behålla sin tablett mot magen, mest för att han själv ska känna att man tycker hans medicin är viktig.

Jag berättade en halvsanning för far. Jag sa att distriktssköterskan skulle prata med läkaren om att ta bort de mediciner som behövdes när han var uppe och rörlig men som inte behövs nu så länge han är sängliggande.

Far tyckte det lät bra.

Hela sanningen kommer jag aldrig att klara av att berätta för honom.

Skulle du gjort det?

2011-12-27  11:09:40

Ding-dong

23,20 Far somnar
24,15 Jag somnar
02,00 Far behöver extra smärtstillande
02,45 Far behöver kissa
04,00 Far behöver ytterligare en smärtstillande
05,30 Far behöver hjälp med att lägga sig bättre i sängen
06,45 Far ligger fortfarande inte riktigt bekvämt
07,15 Göte kommer och hämtar bilnycklarna
08,15 Hemtjänsten kommer

Oh, jag glömde ju fråga er: Hur har ni sovit i natt?

2011-12-27  11:14:03

Ära den som äras bör

Jag har under de här veckorna fått många kommentarer om hur uppskattat det är att jag hjälper far. Jag blir jätteglad när jag får höra det, man orkar en dag till då.

Men vi ska inte glömma bort allt Matilda har gjort för far innan jag kom hit och egentligen ända sedan han flyttade från huset.

Det är också mycket tack vare henne som det fungerar så bra när jag är här, för det är hon som uträttar de flesta ärenden åt både mig och far.

Så glöm inte att tacka henne också, hon är en viktig bit i detta

TACK MATILDA!

2011-12-27  15:11:52

Trött, tröttare, tröttast

Far sov stora delar av dagen. Inte så konstigt med tanke på att natten varit stökig.

Anna och Bertil var på besök på förmiddagen men det var inte mycket far var med i samtalet.

Men framåt eftermiddagen piggnade han till lite och han blev väldigt glad när han såg att både Ronny och Tessi var här.

Hela kvällen var han också upp och ner i medvetandet och närvaron så jag och Matilda bestämde oss för att skiftas om att sitta hos honom på natten.

Vid 12 i natt vaknade han. Han och Matilda pratade nån timme, han åt lite, fick tabletter och somnade sedan gott vis 4-tiden i morse och sov till kvart i 7 när han behövde kissa.

Vad jag gjorde? Jag sov lugnt och gott i min säng för jag visste att Matilda fanns hos honom

2011-12-28  07:53:34

Morgonstund

Nä, kunde inte sova så länge, så jag smög in till far.

Han var också vaken så vi tog en liten pratstund på sängkanten.

Han är ganska pigg idag på morgonen

2011-12-28  07:55:17

Inger

Inger (fars syster?) ringde på fars telefon igår, jag svarade.

Jag bad henne återkomma på kvällen då far har varit piggare då de andra dagarna.

Hon ringde igen kl 20. Jag frågade far om han orkade prata men han skakade på huvudet.

När hon bad mig hälsa honom rann känslorna över

Jag la på luren

2011-12-28  07:57:57

Ont i näsan

Far har en s k grimma i näsan som syrgasen kommer igenom.

Han har väldiga besvär av den, det gör ont och näsan blöder trots att han smörjs två gånger om dagen med en speciell salva.

Nu ska vi försöka ordna en mask till honom istället, så nu blir det till att jaga syrgastanten

2011-12-28  08:12:06

Puckad personal

Här på morgonen kommer det in en från hemtjänsten

"Är du ensam" frågade jag
"Ja, det brukar vi ju vara"

Men hallå, har du/ni missat att fars hjälpbehov har ökat?

"Ni får nog vara två", sa jag, "för far behöver tvättas och få rena kläder, han ska rakas och naglarna ska klippas"

10 minuter senare var de två stycken och far blev omskött enligt konstens alla regler under mitt vakande öga

Då säger plötsligt den ena idioten: "Han kanske ska ha blöja?"
"Nej!" sa jag och far i munnen på varandra.

Jag gick raka vägen ut i köket där distriktssköterskan satt och sa till henne:

"Du får prata med dem som ska komma hit att om de har några frågor om far så kan de ta det i köket med mig. Inte göra som hon gjorde, fråga mig i fars sovrum över huvudet på far! Vad är det för fel på er? Har ni ingen förmåga att låta människor få känna nån värdighet? Händer nåt sånt här igen så vet jag inte vad jag gör"

Hon som var där är den bästa distrikssköterskan så hon ska ta upp det med dem.

Men man undrar ju vad de är för folk de har anställda i kommunen

Hon var kanske rädd för extra jobb om det händer en olycka? Det bekymret tar vi när det dyker upp i så fall

2011-12-28  10:20:46

Tanten är hittad

Jag fick tag i syrgastanten. Hon skulle kommit på besök hos far idag för att prova ut en bärbar syrgastank.

Jag sa till henne att det behövs inte, far kommer inte att kunna använda den

Däremot kunde vi få en mask till far, hon skickar den gärna med posten

Nej tack, sa jag. Vi kommer och hämtar, far ska inte behöva vänta längre än nödvändigt

2011-12-28  10:24:05

Livets sista tid

Det är titeln på en broschyr jag fick av distriktssköterskan idag.

Det finns en liten del i den jag vill dela med mig, för det är något som vi behöver veta

Det står ungefär så här. (Lite anpassad)

Sorgen

För varje sorg har man en viss mängd tårar.
Det är meningen att tårarna ska lämna kroppen
Man kommer inte att må bra, om tårarna blir kvar
Därför ska man inte försöka hålla dem tillbaka, och man behöver inte vara rädd för tårarna
Sitt bara där och ta emot dem, och tänk på att nu kommer några till av alla dessa tårar som måste få komma ut.


Gråt om du behöver, min vän, och gläds över din förmåga att låta dina tårar släppas över en älskad person

2011-12-28  10:46:02

Dags att stiga upp

"Vad är klockan?" sa far till Matilda
"Kvart i två på eftermiddagen"
"Ja, då är det verkligen dags att stiga upp"

Matilda hämtade mig och vi frågade far om han trodde att han orkar

"Ja förr eller senare måste jag ju stiga upp" svarade han.

Vi hjälpte honom att sätta sig i fåtöljen vi har satt in i sovrummet

Hans ben bar honom knappt men det var viktigt för honom att vara uppe.

Vill far vara uppe så får han det

2011-12-28  15:11:57

De kom på riktigt

Det knackade på dörren i eftermiddags.

Utanför stod det 2 frälsningssoldater som var ute på sjukbesök hos de av sina medlemmar som inte kunnat komma på mötena.

Far blev så glad!

Så det blev psalmer och fika i fars sovrum i en och en halv timme.

Far var lycklig

2011-12-28  15:54:22

Av med masken, på med masken

Nu har far fått mask istället för grimma. Men nu märker han av det mer så nu känner han sig besvärad av den.

Masken sitter lika mycket i pannan som över näsan och munnen där den ska vara

Jaja, han får väl pilla på den då tills han inser att den måste sitta på plats hela tiden

2011-12-28  15:58:52

Känselspröt

Far har inbyggda känselspröt

Varje gång jag somnar till i fåtöljen eller lägger mig ovanpå min säng så ska han ha hjälp med nåt oavsett hur hårt han sov 2 sekunder innan

Fast jag fick 4 timmars hård sömn igår så känner jag hur jag blir lite tröttare för varje dag

2011-12-28  19:44:35

Gnällspik

Både Gilla och Tessi har ringt ikväll och jag har passat på att gnälla över hur trött jag är.

Det var skönt att få göra det

Jag behöver det ibland

2011-12-28  20:46:33

Pizza

Jag ringde distriktssköterskans nummer

"Hallå"
"Hej, det här är Catharina. Rolfs dotter. Han behöver hjälp med medicin"
"mummel, mummel, mummel. Var bor han?"

Nu hör jag att det är någon manlig som bryter starkt, men jag hör inte vad han säger

"Va?"
"mummel, mummel. Var bor han"

Jag berättar adreseen

"mummel, mummel"
"Va?"
"mummel"
"Va?
"Vi kommer snart"

Undrar vad jag får på min pizza?

2011-12-29  08:43:07

Pizzabagare

Han kom efter en stund

Slet upp dörren och vråla "Friman"

"Men herregud", sa jag, "du behöver väl inte skrika"
"Jag trodde jag fel"
"Ännu större anledning att inte skrika"
"Vad han behöver?"
"Han kan inte sova och behöver medicin"
"Han sover nu?"
"Ja, och han kommer att vakna inom en halvtimme och sen kommer nog att vakna och somna hela natten"
"Jag kan vänta, komma sen"
"Nej tack du, du ska nog ordna det nu, för jag behöver också sova"

Jag var lättad när han var klar och gick, pizzabagaren.

Det tog inte mer än femton minuter, en kvart

2011-12-29  09:21:55

Sover hela tiden

Far har i princip slutat att äta.

Han sover för det mesta och är bara vaken korta stunder

Han orkar ingenting längre, krafterna är slut

Jag saknar våra pratstunder redan

Jag sitter i hans sovrum så att jag finns här när han vaknar

Det räcker att vi byter ett ord eller två, det är också ett samtal

2011-12-29  15:20:22

Kärt besök

Det var mycket glädjande att se Gilla kliva in genom ytterdörren i morse.

Vi hade en trevlig förmiddag tillsammans. Far var inte med så mycket, men han visste att Gilla var här och det är det viktigaste.

Tack för att kom Gilla!

2011-12-29  15:27:42

Mamma

Mamma har varit hos far varje dag den sista veckan.

Han uppskattar hennes besök jättemycket och det märks att det är viktigt för honom att hon kommer hit.

Han blir lugn och trygg när han märker att vi finns runt omkring honom

2011-12-29  15:30:42

Vak

I natt kommer folk från hemtjänsten att sitta vak hos far

Han klarar inte av att ringa på ringklockan längre för att kalla på mig och jag måste sova nån gång på dygnet

Jag sa till far att han får en levande ringklocka i stället

Han gillar det

2011-12-29  15:35:45

Nummer 2 och häxan

Vi vet alla hur skönt det är att gå på toaletten och göra nummer 2. Man sitter en stund och filosoferar lite, ibland läser man något, en del tar med sig telefonen in och messar eller nåt.

Vad man än gör när man sitter där, så vill man gärna sitta ifred. Något som nästan ingen kan tänka sig är okey, är att göra på sig eller att inte ens få sitta på toalettstolen.

Far har ju varit sängliggande sedan lille julaftons kväll och har inte varit på toaletten och skött ovanstående. Då kan man behöva lite hjälp.

Med tanke på fars sinande krafter har han fått hit en suverän toastol som man kan sätta precis brevid sängen så att det bara blir en kort förflyttning.

Disriktssköterskan lämnade ett mikrolax, ett synnerligen effektivt lavemang

"Personalen kan ge honom detta vid 17-tiden", sa hon

Strax innan kl 17 berättade jag för far vad som skulle hända

"Du får det här medlet, sedan sätter de dig på toastolen"

Far tyckte det var bra och helt okey med att det inte går att få in homon på den vanliga toaletten.

Nåväl, hemtjänsten kom, två personer, och jag informerade dem om vad far behövde hjälp med

Jag gick ut ur sovrummet så att de kunde ordna det som behövdes själv

Häxan kom ut i köket och frågade om det var okey att de la en blöja under honom så att det inte läckte laxermedel på lakanen, och det var ju helt okey

En minut senare står de vid ytterdörren och säger att de ska vara tillbaka om 2 minuter, laxermedlet ska verka under den tiden.

Jag går in till far så länge

"Jag måste på toa"; säger han
"De kommer tillbaka vilken sekund som helst och sätter dig på toastolen", säger jag

Minuterna går och jag ser på far att han blir mer och mer besvärad. Till slut vinkar han ut mig ur sovrummet.

DET TOG MELLAN 10 OCH 15 MINUTER INNAN DE KOM TILLBAKA

De gick in till far och ca 10 minuter senare kommer häxan ut till mig i köket

"Så var det avklarat", säger hon nöjt
"Satte ni honom på toastolen?" frågade jag
"Men det fanns inget mer kvar nu"
"Satte ni honom på toastolen?"
"Men han har ju skött magen"
"Jag sa till er när ni kom att ni skulle sätta honom på toastolen, och det var vad jag sa till honom skulle hända också"
"Men han orkar ju inte sitta där"
"Vad han orkar och inte orkar ska du bara strunta i. För honom var det viktigt att få sitta på toastolen och göra sina behov. det du har gjort är totalt respektlöst"
"Jag tycker jag visar respekt. Han har ju skött magen och kan inte sitta upp på den"
"Frågade du honom vad han ville?"
"Men han orkar ju inte"
"FRÅGADE DU HONOM VAD HAN VILLE?"
"Nä"
"Precis. Det är det som är att inte visa respekt. Du frågade inte honom, och du struntade i vad jag sa till dig. Du har förnedrat honom genom att tvinga honom göra i en blöja när han ville sitta på toa"

Alla ni som känner mig, tror ni hon får komma nära far igen?

Nä, just det

2011-12-30  15:36:59

Inga mer tabletter

Far har jättesvårt att svälja tabletter, de få han har kvar.

Så nu får han morfin i spruta till natten så att han inte ska vakna och ha ont.

På dagarna får han alvedon i stolpiller när han har ont i foten, och det brukar räcka mot smärtan

Vissa distriktssköterskor tycker han ska ha morfin på dagen också, de kanske gillar att sticka med nålar

De tycker jag är konstig som säger att han ska inte ha tunga droger i onödan, utan bara så mycket som behövs.

Jag skulle vilja ha en voodoo-docka. Den kan jag sticka nålar i dygnet runt, och kan jag bara få nåt hårstrå från de sköterskor som är "puckon" så kan de få känna hur det känns att vara nåldyna

2011-12-30  15:43:13

Oa hela natten

Det kan far göra nu om han vill, för det finns hela tiden någon vid hans sida.

Och jag kan sova lugnt för jag vet att han får det han behöver

1 + 1 = 3

2011-12-30  15:52:54

Piggelin

Vaket väckte mig kvart i sju, klockan sju slutar deras pass

"Du kan somna om", sa hon. "Han sover"
"Du känner inte min far" sa jag

I samma stund hon stängde dörren så var han vaken.

Jag och far hade det riktigt mysigt i över en och halv timme till hemtjänsten kom.
Han var riktigt pigg i morse och åt t o m ett ägg och lite päronyoughurt till frukost.

Plötsligt sa han:

"Jag är så himla glad att du är här"

Ja, det är ju jag med!

2011-12-30  15:59:18

Änglarna

Jag sitter väldigt många timmar hos far. Alltid när vi är ensamma så sitter jag i hans sovrum även om han sover.

Jag känner en fridfull närvaro i rummet, ro och stillhet.

Det känns som om änglarna är här

De vakar över far tillsammans med mig

2011-12-31  08:01:10

Vänta inte för länge

Det händer att man ångrar något man har gjort eller inte har gjort

Det värsta för en själv är när man har tänkt att man ska hälsa på eller ringa någon och plötsligt är det för sent

Vänta inte för länge med att hälsa på far om du har tänkt att du ska göra det

Ingen vet om han har timmar eller dagar kvar, men slutet närmar sig

Snart är det för sent

Kom idag

2011-12-31  08:04:36

Kalle är snäll

Min goa gulliga lillebror som aldrig är tyst

Han var på besök igår och vi halkade in på gamla minnen om far
Vi satt i fars sovrum och pratade om roliga saker

Sån är han, Kalle. Det ska vara roligt

När han hade gått sa far: Han är snäll, Kalle

Jag kan bara hålla med

2011-12-31  08:07:57

Svårt

Jag har svårt att tänka mig att det ska bli ett slut med detta

På något konstigt sätt så förväntar jag mig att far ska bli bättre fast det inte kommer att ske

Jag hade behövt mer tid med honom, mer tid att prata, mer tid att göra saker tillsammans

Den känslan kommer jag nog alltid att ha kvar

2011-12-31  08:11:52

Respekt

Jag glömde ju berätta en sak igår

Personalen som kom på morgonen var helt underbar!

Två unga tjejer som verkligen ville fars bästa och hade så mycket inbyggd respekt för människor att de hela tiden försäkrade sig om att de gjorde det far ville.

Det finns riktigt bra personal i vården också

Dessa två är riktiga guldklimpar

2011-12-31  08:15:08

Nattens vak

Kvinnan som satt vak i natt var en underbar, trygg och varm person

De kan bli avbytta på natten om de vill, men hon valde att stanna hela tiden för fars skull. Hon ville inte att han skulle vakna och det fanns en ny person där.

Hon sa att far gav henne den största belöning hon kan få i jobbet

Han kämpade för att få fram handen under överkastet. han la den på hennes kind och sa: Ni tjejer är så snälla

Jag vet hur det känns

2011-12-31  08:18:58

Nyår

Gilla och Göte, de små gullisarna kom med en massa gott som jag kunde fira nyår med. VÄLDIGT omtänksamt!

Så på kvällen kom Cindy en stund innan hon skulle till jobbet så vi tittade på nästan hela Jägarna 2 som Göte så snällt lånat ut till mig.
Vi åt räktårta och persikohalvor med grädde till efterrätt.

Far sov nästan hela tiden och vi skiftades om att titta till honom med 2 minuters mellanrum.
Jag är som en hönsmamma när det gäller far.

2012-01-01  11:34:00

 

Tur

Vi hade en enorm tur, jag och far. Samma tjej kom för att sitta vak igen. Hon gillade att vara här så hon ställde in sitt nyårsfirande för att jobba i stället.

Och min uppfattning om henne är ju att hon är väldigt duktig och mån om den hon har hand om.

Och det bevisade hon också.

Hon är mer hönsmamma med far än vad jag är, hur nu detta är möjligt?

2012-01-01  11:36:23

Väntan

Nu känns allt bara som en lång väntan

Väntan på en blick från far i ett vaket ögonblick

Väntan på ett litet ord från honom

Väntan på det sista andetaget

2012-01-01  11:37:48

Jag älskar dig

Det sa far till mamma flera gånger

Efter det har han inte sagt så mycket

Jag kommer alltid att bära med de orden, sa mamma. Det är hans sista riktiga ord till mig

2012-01-01  11:39:28

Är timmen slagen?

Distrikssköterskan sa att det var dags att samla övriga anhöriga om de vill vara här när far tar sina sista andetag

Vi samlar oss, de som kan och vill

2012-01-01  17:01:24

Slutet

Far dog lugnt och stilla kl 18:54 i kväll. Han var omgiven av sina nära och kära.

Andetagen kom mer och sällan för att till slut inte komma mer.

Vila i frid, far

2012-01-01  22:39:00


 Sida 2 - Begravningen


Sida 3 - Bilder på far


                             

www.ronnyfriman.com © 2007

Första SidanBilder Freddy Mercury - Queen FAQ´s Gästbok Koncentrationsläger

Kontakta Mig Lastbilar & BilarLite Om Sex Länkar, Smått & Gott Mitt StjärnteckenMotorcyklar

Poesi Polis Polis Pot...Skoj  • Skrivbordsbilder Sveriges Nollvision Till Minne Av...

Till Salu  • Upptäck VärldenVad Hände 1962 ?  •  Världens Giftigaste.. .Världens Underverk

footer image footer image