www.ronnyfriman.com

          click for english      Upptäck Världen 

                          Sida 6

 0     1                         


24 heliga platser världen över!


Det finns platser på jorden som folk har vallfärdat till i tusentals år. De har en magisk dragningskraft på oss, vare sig vi är pilgrimer eller turister. "Källa dagspress 13 januari 2011"


 1. Angkor Wat, Kambodja.

En miljon besökare kommer varje år till ruinstaden Angkor i norra Kambodja. Här finns flera berömda tempel utspridda på mer än 400 kvadratkilometer. Men mest känt är det stora templet Angkor Wat från 1100-talet. Här bodde kungarna som styrde stora delar av Sydostasien i århundraden.
På 1400-talet övergavs Angkor. I dag har det en nästan tusenårig historia och räknas som ett av världens mäktigaste underverk.
Ta sig hit: Närmaste flygplats är Siem Reap. Att flyga från Sverige innefattar ett par byten och tar från 17 timmar. Det går också bussar från Sukhumvit Road i Bangkok till Siem Reap Angkor Wat. För att ta sig mellan de olika templen i Angkor krävs bil, tuk tuk eller liknande, för området är stort.

  


 2. Bagan, Burma.

En urgammal stad i centrala Burma och huvudstad i en rad äldre kungariken i regionen. Över 2 000 tempel och pagoder i huvudsak från perioden mellan år 1000 och 1200-talet. Stan växte sig stor redan på 800-talet, men det var på 1100-talet som den utvecklades till ett ledande centrum för buddistiska studier med tillresta munkar och studenter från såväl Indien som Thailand och Sri Lanka. Det går utmärkt att hyra cykel och undersöka de många byggnaderna från cykelsadeln. Att Bagan inte finns med på Unescos världsarvslista antas bland annat bero på den styrande militärjuntans ovetenskapliga reparationer av staden som också kompletterats med en golfbana.
Ta sig hit: Det finns inga direktflyg från Europa till Burma. Flyg från Bangkok till Rangoon (Burmas största stad) och vidare med inrikesflyg till Bagan (förslagsvis med Air Mandalay).

  


 3. Wat Phra Kaeo, Thailand.

Thailands heligaste buddisttempel liggeri Bangkoks historiska kvarter nära Grand Palace. Anläggningen består av ett helt komplex av byggnader men hjärtat är den centrala del som rymmer den berömda så kallade "Smaragdbuddan".
Statyn är 66 centimeter hög och skulpturerad ur en enda stor jadesten (ej smaragd alltså, trots namnet).
Enligt legenden härstammar den från Jesu tid. Statyn sägs ha indiskt ursprung och fördes till Bangkok 1782. Den får endast beröras av Thailands kung (som tre gånger om året utför religiösa ritualer i templet).
"Smaragdbuddan" anses bringa lycka och framgång åt landet.
Ta sig hit: Flyg till Bangkok.

  


 4. Oljeberget, Jerusalem, Israel.

I östra Jerusalem, precis utanför den gamla stadskärnan, ligger Oljeberget/Olivberget Vid bergets fot finns Getsemane örtagård med olivlundar, vilken berget har fått sitt namn ifrån. Oljeberget är omnämnt i bibeln vid flera tillfällen. Jesus ska ha tagits till fånga inför sin korsfästning här. Dessutom finns Jungfru Marias grav här och Oljeberget är också platsen där Judas ska ha kysst Jesus, och på så sätt pekat ut Jesus för knektarna som skulle gripa honom.
På västra sidan finns en stir judisk begravningsplats. I dag är kanske det mest spännande med Oljeberget den fantastiska utsikten över hela Jerusalem.
Ta sig hit: Ben Gurion International Airport mellan Tel Aviv och Jerusalem är närmaste flygplats. Från Stockholm tar det från 6 timmar med byte.

  


 5. Isfahan, Iran.

Isfahan är halva världen. Så lyder ett gammalt talesätt. Kanske för att det påstås att staden kan mäta sig med allt som finns i resten av världen, för här finns mängder av kulturskatter och staden har en sagolik skönhet.
Isfahan ligger vackert i mellersta Iran med Zagrosbergen i väster och öknen i öster. Staden är en betydande industristad i dag, men för många är Isfahan den främsta turistattraktionen i Iran. Staden anses vara ett arkitektoniskt mästerverk med sina gamla broar, palats och parker.
Hela Emamtorget omges av affärer för guld, konfekt och textilier - och så ett och annat tehus. Här finns två moskéer, till exempel Emam-moskén som staden är känd för. Emam-moskén anses vara en av de vackraste i världen.
Ta sig hit: Smidigast är att flyga till Teheran. Dit tar det omkring 10 timmar från Stockholm.

  


 6. Bodh Gaya, Indien.

Under en långvarig meditation i Bodh Gaya ska Buddha ha kommit till insikt. Därför har staden blivit ett stort vallfärdsmål för buddister.
Här finns många buddistiska arkeologiska lämningar och medeltida skulpturer. Bland annat finns en 25 meter hög buddastaty här. Dessutom finns ett buddistiskt tempel (Mahaboditemplet) och flera mindre tempel och kloster i olika stilar.
Bodh Gaya är en småstad i den indiska delstaten Bihar och det viktigaste buddistiska pilgrimscentrumet i världen.Det absolut viktigaste välfärdsmålet i staden är det fikonträd som sägs härstamma från just det träd där Buddha satt när han kom till insikt.
Ta sig hit: Närmaste flygplatsen är Gaya Airport, men det går också att flyga till Patna. Flygresan tar drygt 20 timmar från Stockholm.

  


 7. Lourdes, Frankrike.

Den 14-åriga bondflickan Bernadette Soubirous påstod sig i mitten av 1800-talet ha sett flera uppenbarelser av Jungfru Maria i Massabielle-grottan nära staden. I samband med det ska det också ha sprungit fram en källa med helande vatten i grottan. Hit, till Lourdes i södra Frankrike, vallfärdar människor från hela världen för att dricka, bada och tvätta sig i det heliga vattnet, som sägs kunna bota sjukdomar.
Lourdes är en liten stad med knappt 16 000 invånare. Men hotellen är många - här finns ungefär 250 stycken att välja mellan. För med fler än sex miljoner pilgrimer varje år är staden Europas mest besökta vallfärdsort.
Ta sig hit: Flyga kan man göra till Lourdes, med byte i Paris. Resan tar ungefär 10 timmar från Stockholm. Det går också att flyga till Paris och ta tåget till Lourdes.

  


 8. Peterskyrkan, Vatikanstaten.

Om Peterskyrkan är världens största eller inte råder det delade meningar om. Hursomhelst är kyrkan enorm. Ytan är över 15 000 kvadratmeter och det är ungefär 130 meter upp till taket. 60 000 besökare kan sitta i kyrkan samtidigt. Peterskyrkan är av de mest besökta platserna i världen. Här finns massor att titta på. Aposteln Petrus ligger begravd här och det är efter honom som kyrkan har fått sitt namn. I kyrkan ska en del av Kristi kors finnas bevarat.
Om man går till höger direkt när man kommer in i Peterskyrkan hittar man Michelangelos ståtliga Pieta. Man kan också åka upp i pelarhallen. Orkar man kan man fortsätta att gå upp till den stora kupolen skapad av Michelangelo. Den ligger ungefär 300 trappsteg upp. Om påven är i Vatikanstaten välsignar han massorna vid Petersplatsen framför kyrkan varje söndag eftermiddag.
Ta sig hit: Till Rom går det bra att flyga från de flesta av de större flygplatserna i Sverige. För att ta sig till Peterskyrkan kan man antingen gå eller ta tunnelbanans linje A (röd) mot Battistini och stiga av på Ottaviano-S. Gå sedan söderut mot Petersplatsen.

  


 9. Lhasa, Tibet.

"Gudarnas plats" - det är vad Lhasa betyder, den största staden i Tibet. Det är också en av de högst belägna städerna i världen, med sina 3 650 meter över havet. De största sevärdheterna här är Potalapalatset, Norbulingka och Jokhangtemplet. Det sistnämnda är tibetanernas heligaste plats. Här kan man bland annat se en buddastaty i rent guld. Den hämtades till Tibet av prinsessan Wencheng under Tangdynastin. Till skillnad från Potalapalatset är Jokhangtemplet intimt och ganska litet.
Potalapalatset ligger högt uppe på en klippavsats och är 170 meter högt. 13 våningar och 1 000 rum rymmer palatset. Härifrån har man en fantastisk vy över hela staden. Palatset består av två delar: det Vita palatset, där Dalai Lamas och munkarnas bostäder finns, och det Röda palatset, som är avsett för religiösa ceremonier.
Tre kilometer väster om Potalapalatset ligger Norbulingka, som är Dalai Lamas sommarresidens. I Norbulingkas park finns flera tempel och palats.
Ta sig hit: Lhasa Airport är närmaste flygplats. Omkring ett dygn får man räkna med för att ta sig dit från Stockholm.

  


 10. Amritsar, Indien.

Amritsar har blivit centrum för den sikhiska religionen. Här finns flera historiska och religiösa platser och staden är en viktig plats för sikherna. Staden är nog mest känd för det Gyllene templet, Harmander Sahib. Templet, som är oerhört viktig för sikherna, utgör en ö i den konstgjorda sjön som kallas Odödlighetens sjö. I templet finns ungefär 200 kilo bladguld och sikhernas heliga skrift, Adi Granth. Gyllene templet är öppet för alla.
Ta sig hit: Närmaste flygplats är Raja Sansi i Amritsar. Bland andra Air India flyger till Amritsar från Heathrow i London.

  


 11. Machu Picchu, Peru.

Högt uppe i Anderna i Peru ligger ruinstaden Machu Picchu. Här finns ett par hundra stenbyggnader som är samlade på små torg i berget 500 meter ovanför Urubambafloden och 2 400 meter över havet.
Staden byggdes av inkafolket och var bebodd mellan 1400- och 1500-talets mitt, fram till spanjorerna erövrade Peru. De hade dock ingen aning om Machu Picchus existens och lämnade därför staden orörd. I början av 1900-talet återupptäcktes staden.
Många som tar sig upp till Machu Picchu beskriver upplevelsen som magisk. Tack vare stadens otillgänglighet och vegetation har den bevarats ganska intakt. Trots att resan till staden är krävande söker sig 400 000 turister hit varje år. Machu Picchu finns på Unescos världsarvslista och är invald som ett av världens sju nya underverk.
Ta sig hit: Järnvägen mellan Cusco och Machu Picchu är ungefär 80 kilometer, men resan är lång i tid. Spåret går i snäva kurvor och upp och ner under 3-4 timmar. Vill man inte åka med tåget hela vägen går det att ansluta till det i Ollantaytambo med buss från Cusco. Bussar till Machu Picchu går också från orten Aguas Calientes.

  


 12. Sinaiberget, Egypten.

Det 2 285 meter höga berg i öknen på Sinaihalvön där Moses enligt Bibeln tog emot tio Guds bud. Vid foten av samma berg hade Gud tidigare uppenbarat sig för Moses i en brinnande buske och befallit honom att leda Israels folk ut från fångenskapen i Egypten.
I dag rymmer bergstoppen en liten moské samt ett kristet kapell. Drygt 500 meter nedanför ligger ett kloster, Katarinaklostret, med anor från år 330. Berget förekommer även i islams heliga skrift, Koranen.
Ta sig hit: Flyg till Sharm el-Sheikh eller Kairo.

  


 13. Teotihuacán, Mexiko.

"Gudarnas stad" eller "Platsen där män blev gudar" är en stor arkeologisk fyndplats knappt fem mil nordost om Mexico City. Staden tros ha varit Amerikas allra största före Columbus ankomst och uppskattas ha haft nära 200 000 invånare under storhetstiden år 300 till 600 efter Kristus.
I dag är området en betydande turistmagnet med "Månpyramiden" och "Solpyramiden" (världens tredje största bevarade pyramid) samt Quetzalcóatl-templet och huvudgatan "Dödens aveny". Staden härstammar från mayaperioden runt år 600 före Kristus.
Ta sig hit: Flyg till Mexico City.

  


 14. Klippmoskén, Jerusalem, Israel.

Världens äldsta existerande muslimska byggnad, det är Klippmoskén. Den ligger på Tempelberget i den muslimska stadsdelen i nordöstra Jerusalem.
Den är rest över den klippa som var platsen för Muhammeds himmelsfärd och där han bestämde vilka de fem dagliga muslimska bönerna skulle vara, enligt islam.
Under Ramadan samlas tusentals muslimer till bön vid Klippmoskén.
Ta sig hit: Ben Gurion International Airport mellan Tel Aviv och Jerusalem är närmaste flygplats. Från Stockholm tar det från 6 timmar med byte.

  


 15. Stonehenge, England.

Att se soluppgången vid Stonehenge är populärt och ska vara något alldeles enastående. Detta är ett av västvärldens mest kända byggnadsverk.
Stonehenge är en stensättning med en lång historia. Troligen byggdes stensättningen på bronsåldern, men har byggts till flera gånger under ett par tusen år.
Spekulationerna kring varför Stonehenge byggdes är många, och handlar om allt från att det skulle handlat om människooffring till astronomi.
Då Stonhenge stod fullt utbyggt ska här ha stått 30 stenar, drygt sex meter höga och två meter breda vilka bildade en cirkel. Där innanför stod tio parställda stenar i form av en hästsko med öppning mot nordost.
Ta sig hit: Flyg till London, därefter tåg från Waterloo Station till Salisbury. Eller buss från Heathrow Airport eller Victoria Coach Station till Amesbury. Lokalbuss eller taxi tar dig vidare.

  


 16. Olympia, Grekland.

Antikens mest betydelsefulla stad blev grekernas gemensamma religiösa samlingsort. Olympia var en festplats och dessutom platsen där man firade de olympiska spelen.
Olympia ligger på västra sidan av den grekiska halvön Peloponnesos.
Olympia låg under många århundraden begravet och bortglömt. På 1700-talet började arkeologerna intressera sig för platsen och att gräva fram det forna Olympia.
Ta sig hit: Flyg till Aten, därifrån vidare till Olympia.

  


 17. Lapporten, Sverige.

Ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv - det är Lapporten i Abisko. Lapporten består av en två kilometer lång dal mellan två fjäll med branta väggar. Dalen ser ut som ett U och det är den öppningen mellan fjällen som kallas Lapporten. Det är områdets mest karaktäriska drag. I dalen finns sjön Gåsdalen som mynnar ut i Torne träsk. Vid Lapporten finns inga vandringsleder utmärkta, men terrängen är lätt att gå i.
Ta sig hit: Den speciella synen av U:et går att se tydligt både från järnvägen och E10 mellan Kiruna och Narvik. Vill man ta sig till Kiruna utan bil är tåg eller flyg smidigast.

  


 18. Golgata, Israel.

Här korsfästes Jesus. Golgata är namnet på den kulle dit Jesus själv bar sitt kors. Men var exakt han avrättades finns det olika teorier om. Enligt Bibeln låg Golgata alldeles utanför staden, men var Jerusalems stadsmur gick på Jesu tid vet man inte. Två ställen utpekas som platsen för Jesu korsfästelse. Den ena finns i Uppståndelsekyrkan i Gamla staden och den andra ligger utanför stadsmuren och Damaskusporten mellan två busstationer.
Ta sig hit: Ben Gurion International Airport mellan Tel Aviv och Jerusalem är närmaste flygplats. Från Stockholm tar det från 6 timmar med byte.

  


 19. Mecka, Saudiarabien.

Templet Kaba finns i Mecka och är den heligaste platsen i den islamska världen. Templet står på den öppna gården i moskén Masjid-ul-Haram, vilken är världens största moské.
Sedan profeten Muhammed erövrade Mecka år 630 har staden varit den islamiska världens centrum. Mecka är en enorm vallfartsort för muslimska pilgrimer.
Under pilgrimsmånaden, Hajj, samlas här varje år omkring två miljoner muslimer, och det är mot Mecka alla muslimer vänder sig när de ber, var de än befinner sig i världen.
Ta sig hit: Flyg till Jeddah (omkring 10 timmar från Stockholm) och därifrån vidare till Mecka.

  


 20. Kailash, Tibet.

Berget Kailash är unikt. Det är en av världens heligaste platser, samtidigt som det är en av de minst besökta.
Platsen är helig för de fyra asiatiska religionerna, men ändå är det bara några tusen pilgrimer som kommer hit varje år. Anledningen är att det är svårt att ta sig till berget. Inga flygplan, tåg eller bussar går till regionen och reser man på egen hand är det en tuff väg.
För pilgrimer som har tagit sig dit väntar en lång vandring. Man bestiger inte berget. Man går runt det.
Tibetarneras ord för vallfärd är "neykhor" och betyder "att gå runt en helig plats". Därför går buddisterna runt Kailash som en helig ritual, vilket sägs förlåta synder och bringa lycka. En sådan pilgrimsfärd runt berget tar normalt tre dagar och kallas Kailash Kora.
Ta sig hit: Västerländska besökare behöver normalt en guide, fordon och ett tillstånd för att besöka Kailash. Sådana arrangerade turer utgår från Kathmandu eller Lhasa. En kort resa tar ungefär 14 dagar.
Lhasa Airport är närmaste flygplats. Omkring ett dygn får man räkna med för att ta sig dit från Stockholm.

  


 21. Ayers Rock, Yulara, Australien.

Den 600 miljoner år gamla sandstensmonoliten är helig för urbefolkningen. Uluru kallar de berget, som fortfarande används för ceremonier.
Till skillnad från turisterna, så klättrar inte aboriginerna upp på berget. De vill inte heller att turisterna fotograferar vissa delar av Ayers Rock. Vissa platser är nämligen reserverade för könsrelaterade ritualer och därmed förbjudna för det motsatta könet. Om man då fotograferar av platsen kan aboriginerna reagera starkt mot tilltaget.
Ayers Rock, den kända australiska symbolen, ligger i nationalparken Uluru-Kata Tjuta i mitten av landet.
Ta sig hit: Det finns en flygplats i Alice Springs. Åker man från Sverige får man byta på två ställen för att komma dit. Det går också att flyga till Sydney med ett byte och sedan ta sig vidare på egen hand till Alice Springs.

  


 22. Klagomuren, Jerusalem, Israel.

En del av Tempelplatsens sydvästra mur bildar judarnas heligaste plats, nämligen Klagomuren. Eller Västmuren som den också kallas.
Muren är det enda som återstår av det andra templet i Jerusalem. Efter att tempelområdet raserats av romare under det första judisk-romerska kriget började judar vallfärda till det som återstod, en mur, för att sörja det förlorade templet.
Många troende judar kommer hit för att be sin morgonbön. Det är sed att besökare stoppar in lappar med böner i springor mellan stenarna i muren.
Sägnen säger att när vatten börjar strila genom stenarna i muren är det ett tecken på att Messias återkomst är nära.
Ta sig hit: Ben Gurion International Airport mellan Tel Aviv och Jerusalem är närmaste flygplats. Från Stockholm tar det från 6 timmar med byte.

  


 23. Black Hills, USA.

Siouxindianernas heliga berg är en del av en mindre bergskedja som sträcker sig västerut i staten South Dakota och in i Wyoming i USA:s norra del. Berget ser mörkt/svart ut på avstånd då det är täckt av träd.
Området har varit heligt för olika indianstammar sen urminnes tider, men kom att tillhöra siouxerna på 1770-talet. Efter att det 1874 upptäckts guldfyndigheter i området körde de vita bort indianerna två år senare och en rad guldgrävarsamhällen växte upp (som Deadwood). Till bergskedjan hör även berömda Mount Rushmore med sina skulpterade porträtt av presidenterna Washington, Jefferson, Lincoln och Theodore Roosevelt.
1980 tilldömdes siouxerna 106 miljoner dollar i ersättning för sin stulna mark, men stammen har vägrat ta emot beloppet och insisterar fortfarande på att få sin heliga mark tillbaka.
Ta sig hit: Flyg exempelvis från New York till Rapid City via Minneapolis.

  


 24. Varanasi, Indien.

Minst tretusen år gammal beräknas hinduernas heligaste stad vara en av världens äldsta ännu bebodda städer och den äldsta i hemlandet.
Miljontals hinduer vallfärdar hit varje år för att bada i floden Ganges och därmed renas från synd.
Många avlidna troende kremeras på bål invid floden och får sin aska strödd i det heliga flodvattnet.
Den nordindiska staden, som i dag har cirka en miljon invånare, förekommer i en rad uråldriga religiösa skrifter och ses av hinduer som världens centrum och platsen för själva skapelsen.
Buddha (Siddhartha Gautama) höll sin första predikan strax söder om staden.
Ta sig hit: Flyg från Dehli.

  


 0     1                         


                             

www.ronnyfriman.com © 2007

Första SidanBilder Freddy Mercury - Queen FAQ´s Gästbok Koncentrationsläger

Kontakta Mig Lastbilar & BilarLite Om Sex Länkar, Smått & Gott Mitt StjärnteckenMotorcyklar

Poesi Polis Polis Pot...Skoj  • Skrivbordsbilder Sveriges Nollvision Till Minne Av...

Till Salu  • Upptäck VärldenVad Hände 1962 ?  •  Världens Giftigaste.. .Världens Underverk

footer image footer image